Történetének legmagasabb költségvetésével fog gazdálkodni 2018-ban Fülek városa

A város költségvetése először haladja meg a 10 millió eurót, vagyis forintban számolva nagyságrendileg a 3 milliárd 100 millió forintot. Az önkormányzat a költségvetés mintegy harmadát városfejlesztési beruházásokra költi majd.

 

Minden harmadik eurót a fejlesztésekre fordítanak

A város 2018-ban rekord nagyságú, mintegy 11 millió euró összegű költségvetéssel fog gazdálkodni. A város dinamikus fejlődésére irányuló törekvést leginkább a tőkeköltségvetés mutatja. Ez azt a pénzcsomagot jelenti, melyet a város 2018-ban a további fejlesztési beruházásokra költ. A tőkeköltségvetés több mint 4 millió eurónyi összegre tehető, ebből 1,8 millió eurót a támogatásokból szerzett pénzösszegek, 840 ezer eurót a város saját pénzeszközei tesznek ki, 1,4 milliót pedig az a hitel jelent, amelyet az önkormányzat 2017-ben vett fel.

Történelmi pillanat ez számunkra. Hozzátenném, hogy a hitel nélkül is rekord nagyságú számokban mozognánk, a költségvetés úgy is mintegy 10 millió eurót tenne ki. A legfontosabb azonban, hogy a költségvetés mintegy 32 százaléka, tehát minden harmadik eurója, a városfejlesztésre megy – támasztotta alá Agócs Attila polgármester, hozzátéve azt is, hogy a költségvetés az év során még növekedhet. Képletesen mondva, bedobtuk a horgot, és meglátjuk, mi akad rá. Több projekten is dolgozunk, melyek a támogatások jóváhagyása esetén tovább növelhetik a költségvetést – tette hozzá.

 

Az átépítések és felújítások éve lesz 2018 Füleken

A 2018-as év fontos beruházásai közé fog tartozni a járdák helyreállítása a város hat különböző részén, melyekbe a város összesen 106 ezer eurót invesztál. A helyi közutak aszfaltozására 141 ezer eurót költenek saját pénzeszközeikből. Az utakon kívül ebből a csomagból kap új felületet a kultúrház melletti parkoló is, amely nagyon rossz állapotban van. További 80 ezer eurót fordítanak – ezúttal a hitelből – a papréti út aszfaltozására.

A 2018-as év a városban a felújítások éve is lesz. A legnagyobbak közé tartozik majd a váralja arculatának változása az INTERREG határon átnyúló projekt által mintegy 1 millió euró értékben, a városi piac megépítése 580 ezer euró értékben, a Városi Művelődési Központ székhelyéül szolgáló kultúrház felújítása és modernizálása 950 ezer euró értékben, az FTC sportpálya tornaterme és épületei egy részének felújítása 75 ezer euró értékben, valamint a Štúr utcai óvoda épületének felújítása 640 ezer euró költségvetéssel. A város várja az idősek napközi otthonának megépítésére vonatkozó pályázati felhívást is, melyre 200 ezer eurót különítettek el. Ezt az összeget vagy a megfelelő helyiségek saját szervezésben történő átépítésének megkezdésére, vagy a projekt sikeressége esetén az önrészhez használják majd fel.

Forrást biztosítanak majd a Honismereti Múzeumnak és a Városi Könyvtárnak otthont adó Vigadó kazánházának felújításához, a városi parkban egy játszótér létrehozásához, valamint a buszmegállók egy részének lecseréléséhez is Füleken.

Nehéz, lehet, hogy a választási időszak legnehezebb éve vár ránk. Hiszem azonban, hogy megéri, és ismét jelentősen előbbre visszük városunkat – emelte ki Agócs Attila, Fülek polgármestere.

 

Kiemelt fotó: Fülek (Forrás: Novohrad – Nógrád Geopark)