Történelmi emlékhely lett a December 8. tér

Résztvevők koszorúznak az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz 59. évfordulóján tartott megemlékezésen a salgótarjáni December 8. emlékparkban 2015. december 8-án (MTI Fotó: Komka Péter)

Az erről szóló döntés a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

Önkormányzatunk álláspontja szerint közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk sorsfordító eseményeit, emlékhelyeit, azért is, hogy méltóképpen ápolhassák a hősök és az áldozatok emlékét – fogalmazta meg Dániel Zoltán alpolgármester ma délután Salgóbányán, az első világháborús honvéd emlékmű felújítás utáni ünnepélyes átadásán, kitérve a December 8. tér történelmi emlékhellyé nyilvánítására.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Országos Elnökségével közösen, mintegy másfél éve kezdeményezte a történelmi emlékhellyé nyilvánítást. A Nemzeti Örökség Intézetének honlapján olvasható ismertető szerint az egykori Vásártéren 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek békésen a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért. A karhatalom képviselői, valamint szovjet katonák tüzet nyitottak a fegyver nélküli tömegre.

A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata és 80 sebesültje volt. A legújabb kutatások azonban 131 főre teszik a halálos áldozatok számát. A napjainkban már December 8. térnek nevezett helyszín szimbolizálja az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni tömeges megtorlásokat – írja a Nemzeti Örökség Intézete azon az interaktív felületen, melyről bárki számára megismerhetőek a történelmi emlékhelyek.

Az 1956-ban történtekre emlékezve 1991-ben városi gyásznappá nyilvánította december 8-át Salgótarján önkormányzata. A tragikus események 60. évfordulójára készült el Matúz Gábor rendezésében a történteket feldolgozó Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilm, Komka Péter, az MTI fotóriportere pedig a sortűz néhány túlélőjéről, érintettjéről, helyszíneiről és emlékezetéről készített képriportot.

A történelmi emlékhelyek egységes megjelölésre hivatott faragott kőtáblákat, sztéléket a Nemzeti Örökség Intézete állíttatja fel. Dániel Zoltán alpolgármester kérdésünkre elmondta: az önkormányzat azt szeretné, ha ez az idei december 8-i megemlékezésen történhetne meg.

Az országban jelenleg 51 történelmi emlékhely található, Nógrád megyéből már korábban megkapta ezt a címet a szécsényi Forgách-kastély és a ferences kolostor együttese, a balassagyarmati Vármegyeháza, továbbá Drégely vára.

 

Kiemelt archív fotó: Koszorúzás a salgótarjáni sortűz 59. évfordulóján a December 8. emlékparkban álló emlékműnél (MTI Fotó: Komka Péter)