Töltsd a természetben október első hétvégéjét!

Októberi kilátás a Boszorkány-kőről (Forrás: Medvesi Fotós Maraton | Facebook)

Irány a természet október első hétvégéjén! Jó társaságban, friss levegőn, “csak úgy” sétálgatva vagy szakemberektől tanulva – október 3-án és 4-én három programot is ajánlani tudunk Salgótarján környékén, a Karancs-Medves vidékén.

A Félegyházi Éva vezette Tarjáni Szabadidősport Klub és a Zöld Út Természetjárók Egyesülete immáron hagyományosan rendezi meg a Világ Gyalogló Napot. Az előző években egyre növekvő érdeklődés mellett tavaly még a borongós-esős időjárás ellenére is mintegy százhetvenen csatlakoztak a programokhoz, mely – ha jól számoljuk, akkor immáron harmadik éve – a Geotóp Nappal közösen kerül lebonyolításra. A Geotóp Napnak és a Világ Gyalogló Napnak is nagyjából ugyanaz a célja: egy kis könnyed sétára invitálni a lakosságot. A Geotóp Nap programja során a geológiai-földtudományi örökségre is koncentrálnak: itt Prakfalvi Péter túravezető kalauzolja majd keresztül a résztvevőket a térség értékein.

A Világ Gyalogló Napi túrák esetében ezúttal is két táv közül lehet választani. Az 5,5 kilométeres távon Félegyházi Éva várja a résztvevőket az Eresztvény – Petőfi-sétány – Kőpark – Középbánya-tó – Eresztvény útvonalon. A 13,5 kilométeres Jánosi Mihály Emléktúra az Eresztvény – Dornyay th. – Kotyesz – Boszorkány-kő – Új-bánya – Gyökeres – Ickós-kút – Domonkos-tető – Gyepü – Salgóbánya – Mese-völgy – Eresztvény útvonalon halad majd, 12 kilométeren.

Mindkét túrák 2015. október 3-án rendezik meg, a résztvevőket ezen a szombaton délelőtt 9:45 és 10 óra között várják Eresztvénybe, a Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központjához. Mindhárom túra innen indul és ide is érkezik vissza.

Másnap, 2015. október 4-én vasárnap a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának szervezésében az Európai Madármegfigyelő Napokhoz kapcsolódó programon lehet részt venni Salgótarjánban. A rövid, mintegy 5 kilométeres túrát a Gyurtyános felé vezetik majd, a résztvevőket vasárnap reggel a Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt várják a szervezők. A nagyjából délig tartó program során szakemberek segítenek a madármegfigyelésben, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban továbbá a túra végén lehetőség lesz a központ, illetve az ott ápolt, sérült madarainak megtekintetésére is, továbbá egy kis elemózsia is várja majd a résztvevőket.

Részletes információ a programokról az alábbi plakátokra kattintva érhető el.

 

Kiemelt fotó: Októberi kilátás a Boszorkány-kőről (Forrás: Medvesi Fotós Maraton | Facebook)