Tolnai Sándor: tizenhárom éve nem fordult elő, hogy a városvezetés ne hozza nyilvánosságra a költségvetés teljesítésének féléves számait

Vasárnap polgármestert és önkormányzati képviselőket választ Salgótarján lakossága, a választásokra azonban úgy kerül sor, hogy nincsenek nyilvánosságra hozott adatok arról, hogyan is áll az önkormányzat gazdasági helyzete – mondta Tolnai Sándor, az önkormányzat Pénzügyi Bizottságának elnöke kedden délután tartott sajtótájékoztatóján.

A bizottsági elnök úgy fogalmazott: látjuk, tapasztaljuk, hogy hangulatjavító beavatkozások sora valósul meg a városban, melyek jelentős részét hitelből fedezi az önkormányzat. Ez ellen ő és a Fidesz-KDNP helyi frakciójának további képviselői is több alkalommal szót emeltek, sajnos hiába – tette hozzá. Tolnai Sándor kiemelte: mivel a város vezetése a számokat nem hozta nyilvánosságra, a fő kérdés most az, hogy pontosan mekkorára is hízott az adósság.

A város vezetése egy 2006 óta meglévő “hagyományt” rúgott fel: nem tárgyalta meg az önkormányzat a költségvetés félévi teljesítését a szeptemberi közgyűlési ülésen, így nem tudhatjuk a pontos számokat. Ezt a trükköt nem először veti be Fekete Zsolt, hiszen a 2016-os időközi választásnál is hasonlóképpen járt el, akkor a költségvetést nem terjesztette be – mondta a Pénzügyi Bizottság elnöke.

Tolnai Sándor úgy fogalmazott: szokták mondani, hogy választásokat követően “csontvázak dőlnek ki a szekrényből”, véleménye szerint ez valószínűleg most nem csak feltételezés, erre egyenesen számítani lehet mindezek alapján. Kiemelte: jelen pillanatban a város valós helyzetét mutató beszámoló helyett csak a költségvetési tervezet számaira lehet alapozni, ebből pedig szomorú számokat olvashatunk ki. Ismertetése szerint az idei költségvetésben 800 millió forintos hitelfelvétel szerepel, amihez hozzáadva a 2018-ban már felvettet, összességében 1 milliárd 300 millió forint feletti összeget kapunk. Ennek a hitelnek a visszafizetése már 2020-ban több mint 240 millió forintos terhet ró majd az új városvezetésre – közölte Tolnai Sándor, hozzátéve: “ebből is látszik, hogy ennek a városvezetésnek és a baloldali képviselőknek semmi sem drága, hogy megtartsák a hatalmat”.

 

3100.hu Fotó: Tolnai Sándor a Városháza előtt, a Fekete Zsolt és a költségvetés címmel tartott sajtótájékoztatóján