Több tucat parókát adományozott a rákellenes liga a kórház onkológiai osztályának

Sótér Tiborné, a Szent Lázár Megyei Kórház Onkológiai Osztályának főnővére átveszi az adományt Kreicsi Máriától, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének vezetőjétől (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház/Gyurkó Péter)

A rosszindulatú daganatos megbetegedésben érintetteknek nem csak a fizikai fájdalmakkal kell szembenézniük. A kemoterápián áteső betegeknél a haj elvesztése komoly lelki traumát okozhat, ilyenkor segíthet a nehéz helyzetet könnyebben elviselni, a lelki egyensúlyt  és a nőiességet – megtartani, ha van megfelelő paróka. Most ebben nyújtott segítséget a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Szent Lázár Megyei Kórház Onkológiai Osztályának.

A kórház és a szervezet 3100.hu-hoz eljuttatott, közös tájékoztatásából kiderül: az érintetteknek a terápia megkezdésétől nagyjából két hét áll rendelkezésére a paróka beszerzéséhez. Az onkológus évente egyszer írhat fel receptes parókát, mintegy 15 ezer forintos támogatás mellett. Ez általában gyógyászati segédeszköz üzletben váltható be, ahol ugyanakkor jellemzően csak néhány színre és fazonra korlátozódik a választék.

Most a liga salgótarjáni önkéntesei az Egészség Hídja Egyesület jóvoltából a női érintetteknek szóló nagy értékű adományt adtak át az onkológiai osztály főnővérének, amely tartalmazott 44 darab szintetikus és nyolc darab emberi hajból készült, Gisella Mayer márkájú parókát, melyek ára hússzorosa a szintetikusnak.

Mindehhez kiegészítőket is átadtak, továbbá gondolva azokra, akiknek annyira érzékeny lesz a bőre, hogy még a paróka is zavarja, tíz darab turbánt is adományoztak.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete adományának egy része (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház/Gyurkó Péter)
A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete adományának egy része (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház/Gyurkó Péter)

A közlemény szerint a betegszervezet a lehetőségeihez mérten a jövőben is folytatja majd segítő és támogató munkáját, tartja a kapcsolatot a szakszemélyzettel és a betegekkel egyaránt. Ezt egyébként a koronavírus-járvány időszaka alatt is megtették, a pandémiás hónapokban is folyamatosan támogatták az érintettek betegútját és a gyógyítás folyamatát: étrendkiegészítőkkel, szájmaszkkal, gumikesztyűvel, különböző textíliákkal, sztómazsákokkal, televízióval, mosógéppel járultak hozzá a betegek
kezeléséhez.

A liga részéről csak az idei első félév adományainak összege már megközelíti a három millió forintot.

A szervezet beteglátogató önkéntesei 2011 óta, heti két alkalommal vannak jelen a kórház onkológiai osztályán és próbálnak a felmerülő kérdésekre válaszokat adni vagy keresni. Többek között étkezési és életmódbeli tanácsokkal látják el a hozzájuk fordulókat, ingyenes kiadványokat juttatnak nekik a betegségükkel kapcsolatban, amelyekből megismerhetők a megelőzés lehetőségei és amelyek segítséget nyújtanak a terápiák során felmerülő problémáikra való felkészülésre, valamint a megoldások megtalálására. A szervezet emellett rendre különböző adományokkal is segíti a betegek gyógyulásának útját. “Sokféle formája van a segítségnek; talán az egyik legerősebb, a meghallgató beszélgetés” – mondta korábban portálunknak Kreicsi Mária, a szervezet vezetője.

 

Kiemelt fotó: Sótér Tiborné, a Szent Lázár Megyei Kórház Onkológiai Osztályának főnővére átveszi az adományt Kreicsi Máriától, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének vezetőjétől (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház/Gyurkó Péter)