Több nógrádi településen is kijárási korlátozást szigorító helyi intézkedéseket vezettek be

Csütörtökön határozott a kormány arról, hogy meghosszabbítják a koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás érvényességét, egyben külön jogosítványt adtak a polgármestereknek arra, hogy húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat vezessenek be. A rendkívüli intézkedések húsvéthétfő 24 óráig lehetnek érvényben. Körképünkben ilyen, Nógrád megyei településeken hozott döntéseket ismertetünk, a teljesség igénye nélkül.

Salgótarjánban megháromszorozták az utcán szolgálatot teljesítő közterület felügyelők és a biztonsági szolgálat létszámát, együttműködve a rendőrséggel. Szigorú ellenőrzésekre lehet számítani a salgótarjáni közterületeken, de a közvetlen városkörnyéki térségekben is, így Eresztvényben, Salgó és Somoskő várai környékén, a Dornyay-turistaháznál, a Tóstrandon és térségében, továbbá a Kálvárián és környékén is. A nem közös háztartásban élő személyek esetében maximum ketten tartózkodhatnak együtt a helyi közterületeken. Három vagy annál több, nem egy háztartásban élő személy csoportnak minősül, a bevezetett intézkedés alapján ez szabálysértés, amiért bírság szabható ki, de akár feljelentést is eredményezhet.

Pásztón hétfőig zárva Mátrakeresztes településrészen a Fakanál Csárda melletti parkoló, továbbá tiltott a közterületi csoportosulás a város közigazgatási területén. Az intézkedés a városközponti romkertet és a hasznosi víztározó környékét is érinti. A pásztói közterületeken, a város közigazgatási területén a szabadban csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt, valamint továbbra is érvényes a játszóterek és sportlétesítmények korábban elrendelt lezárására.

Hollókőn nincs húsvéti fesztivál, a település vezetői mindenkit arra kérnek, most ne keressék fel a világörökségi települést. Hollókőn zárva vannak a múzeumok, a kiállítóhelyek és a vendéglátóhelyek is.

Figyelik a népszerű maconkai horgászparadicsom forgalmát Bátonyterenyén. Amennyiben azt tapasztalják, hogy a tó környékét ellepik a látogatók és sorozatosan megsértik a kijárási korlátozást, elrendelik a parkoló lezárást és korlátozzák a látogatók körét is.

Balassagyarmaton is fokozott jelenléttel van az utcákon a hosszú hétvégén a rendőrség és a polgárőrség. Az elmúlt napokhoz hasonlóan még m és holnap is fokozottan ellenőrzik a Nyírjes és az Ipolypart környékét.

Nógrád községben csak szűk családi körben engedélyezett a közterületi jelenlét. A településre csak azok léphetnek be, akik ott élnek, ingatlanjuk van a településen, vagy olyan 70 éven felüli hozzátartozójukról gondoskodnának, akinek az ellátása nem biztosított. Engedélyezik a belépést a településre azon berkenyeiek és diósjenőiek számára is, akik éppen hazafelé tartanak.

Szuhán is fokozottan ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását. Tóth Zoltán polgármester közleményében kiemeli, hogy az erről szóló tájékoztatása figyelmeztetésnek minősül, így a rendelet megsértése szabálysértési bírságot von maga után. Szuha és Mátraalmás térségében jelentős üdülőterület található, a rendőrség bevonásával ellenőrzik azt, hogy itt is csak a lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők tartózkodnak-e.

Tilos a közterületi csoportosulás Alsótoldon is, több személy csak akkor tartózkodhat együtt a falu utcáin, ha helyiek és egy háztartásban élnek. Alsótoldon keresztül az Országos Kéktúra itteni szakaszát sem lehet bejárni.

Az erdészet lezárta az összes mátrai parkolót, amelyektől a népszerű túraútvonalak indulnak. Az intézkedés érvényes a mátraházai, kékestetői és a görgőbikki parkolókra is. Zárva van Galyatetőn a turistacentrum és a Galya kilátó sem látogatható.