Kilenc nógrádi helyszínen a korábbinál biztonságosabb fészkekbe érkeznek a fehér gólyák

Az első fehér gólyák már Nógrádba is megérkeztek téli szálláshelyükről. Amíg ők a telet Afrikában töltötték, a természetvédők addig sem tétlenkedtek: az egész éves adatgyűjtések alapján idén is megkeresték a megyében illetékes áramszolgáltatót, hogy a cég segítsen a gólyák számára biztonságosabbá tenni a következő költési szezont – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád Megyei Helyi Csoportja.

Mint közismert, a fehér gólya az egyik legkitettebb faj az elektromos hálózatok működtetésének. Fészkeit manapság már főként a kisfeszültségű hálózatokra építi, illetve kiülő- és pihenőhelyként előszeretettel használja a középfeszültségű hálózatok oszlopait, melyeken gyakran szenved áramütést. Ezek az oszlopok rendkívül jó beszállást nyújtva, szinte másolják azokat a kiszáradó magányos fákat, amelyeket a faj előszeretettel használt a múltban (illetve részben ma is) fészkelésre vagy pihenésre.

Az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportjának idei “kívánságlistáján” kilenc település kilenc fészke vagy fészekkezdeménye szerepelt, ezen esetekben a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen kezdeményezték a fészektartó kihelyezését az ÉMÁSZ-nál. A tartószerkezeteket egy-egy ludányhalászi, etesi, kishartyáni, lucfalvai, drégelypalánki, őrhalmi, hugyagi, szurdokpüspöki és mátraszőlősi gólyafészeknél helyezték ki az elmúlt hetekben, míg Nógrádszakálban egy megdőlt fészektartó visszahúzását végezték el.

Mivel ilyenkor a tavalyi fészekanyag ritkán marad egyben, ezért a természetvédők fészekalap készítéssel is segédkeztek. A fészekalapok anyaga lehet vadszőlő, borostyán, szőlő, iszalag vagy bármely könnyebben hajlítható növényi rész, amit kötözni, alakítani is lehet. Ezt piskótaként vagy csigaformában feltekerik, így kerül fel a fészektartók tetejére.

 

Forrás: MME / Kiemelt fotó: Az etesi fészket eredeti állapotában sikerült visszahelyezni (Fotó: Papp Ferenc)