Több mint tizenegyezer erdei fülesbagoly telel az országban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január közepén. A most elkészült összesítés alapján kijelenthető, hogy az összefogás rendkívül sikeres volt.

A minden eddiginél több beérkező adat alapján most már tudjuk, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen, 11 412 erdei fülesbagoly telel. A felmérésben a lakosság mellett az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola – összesen több mint 350 fő vett részt. Ennek köszönhetően a számlálás tíz éves történetében az idei volt az első, melyben Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

Nógrád megyében 22 példányt figyeltek meg, a baglyok több mint felét Szécsény környékén, további egyedeit pedig Érsekvadkert és Rétság térségeiben.

A “legbaglyosabb” települések ötös csoportja a januárban négy napig tartott szinkronszámlálás ideje alatt kapott adatok alapján: Túrkeve (564 példány), Kisújszállás (435 példány), Karcag (329 példány), Jászárokszállás (212 példány) és Tiszapüspöki (202 példány) voltak; ezernél több baglyot Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében sikerült megfigyelni.

(Forrás: MME Monitoring Központ)
(Forrás: MME Monitoring Központ)

Az MME érdekességként rámutatott arra is, hogy figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, a kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 412 bagoly legalább 2 853 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2017/2018-as telelési időszakban. A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

 

MME nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Forrás: Pixabay)