Több mint négyszáz munkavállalót érint Nógrádban a MÁV-bérmegállapodás

Bz motorvonat a behavazott Nógrád vasútállomásnál (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Aláírta a MÁV-csoport a szakszervezetekkel a megállapodást a 2017-ben kötött, 3 évre szóló bérmegállapodás 2018. évi, átlagosan 12 százalékos bérfejlesztés végrehajtásának részleteiről – közölte a Vasutasok Szakszervezete az MTI-vel.

A közlemény szerint 2018. január 1-jétől valamennyi nem vezető beosztású munkavállaló alanyi jogú bérfejlesztésben részesül, amennyiben a garantált bérminimum emelésével a béremelése nem érte el a munkakörönként meghatározott 9-12 százalékos mértéket. A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörökben a diplomás minimálbér főiskolai végzettségnél 300 ezer forintra, az egyetemi végzettség esetén 340 ezer forintra emelkedik. A vasutas életpályához kötődő bértábla értékei az adott kategóriához tartozó alapbérsávok alanyi jogú bérfejlesztésének százalékos mértékével emelkednek.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága a 3100.hu megkeresésére közölte: Nógrád megyében a MÁV-csoport (azaz a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt.) mintegy 420 munkavállalót foglalkoztat. Közülük mintegy 330 főt tesz ki az állomási személyzet, a mozdonyvezetők, a jegyvizsgálók, a pénztárosok és a forgalmi szolgálattevők száma, a többi foglalkoztatott általános-; pályafenntartással kapcsolatos; járműkarbantartási- és biztosítóberendezési, erősáramú valamint távközlési tevékenységet lát el, emellett 8 fő közfoglalkoztatottnak adnak munkát.

A megállapodás szerint a munkáltatók az irányításuk alá tartozóknak differenciált alapbéremelést adhatnak az érintett munkakör munkaerőpiaci helyzetét, leterheltségét, az utánpótlás-biztosítást, a bérfeszültségek kezelését, valamint a munkavállalók érdekeit, végzettségét, szaktudását, tapasztalatát és elkötelezettségét figyelembe véve. Béremelésben részesülhetnek továbbá a kiemelkedően teljesítő alkalmazottak, a vasúti járművezetőinek balesetmentességét ösztönző bérpótlékról szóló megállapodást pedig egész évre meghosszabbították.

A munkavállalók emellett bruttó 271 400 forintnyi választható béren kívüli juttatásban, valamint nettó 92 900 forint alanyi jogú béren kívüli juttatásban részesülnek. A választható juttatások köre két új elemmel bővül: valamennyi munkavállalónak lehetősége lesz diákhitel-törlesztési támogatás, valamint mobilitási célú lakhatási támogatás igénybevételére is. Tovább nő a munkáltató által nyújtott önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjkiegészítés, amelynek mértéke önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén 2018. január 1-jétől a munkavállaló alapbérének 3,5 százaléka.

 

Kiemelt archív fotó: Bz motorvonat a behavazott Nógrád vasútállomásnál tavaly télen (MTI Fotó: Máthé Zoltán)