Több mint négyszáz köbméter hulladéktól mentesítették a térségi erdőket

Harminc helyszínről 433 köbméter illegálisan elhelyezett hulladéktól mentesítette az Ipoly Erdő Zrt. a kezelésükben lévő Nógrád és Pest megyei állami erdőterületeket. Az erdőtársaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. irányítása által jutott forráshoz az illegális hulladéklerakók felszámolása céljából meghirdetett pályázaton.

Az erdőgazdaság hat erdészetének területén összesen 30 helyszínen történt hulladékmentesítés májusban. A további illegális szemételhelyezés megakadályozása érdekében tíz helyszínen sorompókat helyeztek ki. A legjelentősebb munkát a Kelet-Cserháti Erdészet területén, a szécsényi körzetben végezte az erdőgazdaság, innen 120 köbméter szemetet szállítottak el.

Ide kötődik a program két leginkább felháborító esete is. Egy litkei és egy Szécsényhez közeli területen (a Herminán) is előfordult, hogy 24 óránál kevesebb idő alatt újra, érzékelhető mennyiségben jelent meg az illegálisan lerakott hulladék az erdő szélén. A Kelet-Cserháti Erdészet közösségi oldalán azt kérte a lakosságtól, ne hallgasson az, aki információval tud szolgálni a tettesek azonosításában. Az erdőtársaság mindkét helyszínt újra megtisztította, de a litkei ponton néhány nap elteltével ismét megjelent a hulladék. Ekkor már azt közölték, hogy a Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársai értékelhető nyomokat rögzítettek a helyszínen, a lerakóknak pedig azt üzenték: ne aludjanak nyugodtan, a hatóság rövidesen keresni fogja őket.

Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke hangsúlyozta: a leggyakoribb a vegyes háztartási hulladék kihelyezése, de az építési törmelék is jelentős mennyiségben jelenik meg az erdőterületeken. Hozzátette: abban bíznak, hogy a sorompók kihelyezésével csökken az illegálisan elhelyezett szemét mennyisége és területe is.

Az erdőgazdaság a tíz sorompó elhelyezésére mintegy négymillió forint, míg a hulladék elszállítására és hulladéklerakóban történő ártalmatlanítására közel hétmillió forint támogatást nyert el, a szemét összegyűjtését saját forrásból finanszírozták.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)