Több mint kilencszáz új fertőzöttet regisztráltak hét nap alatt Nógrád megyében

Almásyné Bakos Eszter szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával olt be egy idős férfit a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. február 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hét nap alatt 930 új fertőzöttet regisztráltak Nógrád megyében, ettől több koronavírusos beteget csak november közepén, illetve december elején azonosítottak egy adott hét napos periódus alatt. A harmadik hullám tehát elérte Nógrádot, a megye jelenleg lakosságarányosan vizsgálva a legfertőzöttebb terület hazánkban. A keddi adatok szerint tavaly március óta 11059 megyei lakos tesztje lett pozitív, így nagyjából minden 18. nógrádi átesett már a fertőzésen, vagy épp most küzd vele.

A 2021. március 2-ig regisztrált fertőzöttek megyei eloszlása (Fotó: koronavirus.gov.hu)
A 2021. március 2-ig regisztrált fertőzöttek megyei eloszlása (Fotó: koronavirus.gov.hu)

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere veszélyhelyzeti közleményeiben egyre növekedő esetszámról ír: február 28-i, sorrendben százazik ilyen tájékoztatása szerint a múlt héten átlagosan 16,8 új fertőzöttet azonosítottak a városban, ez azt jelenti, hogy mintegy 117 balassagyarmati lakosnál lett pozitív a koronavírusteszt hét nap alatt. A polgármester szerint a városban ez volt a járvány eddigi legrosszabb hete. Két héttel ezelőtti közleményében elmondta, hogy nagyrészt délről, a fővárosi agglomerációból érkezik a járvány, másrészt pedig Szlovákiából. Egyre többen szorulnak kórházi ellátásra is, ráadásul, míg korábban a város covid-osztályára többen érkeztek más megyékből is, jelenleg döntően balassagyarmati, illetve nyugat-nógrádi betegeket kezelnek az intézményben – emelte ki Csach Gábor.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg nem fogad ügyfeleket a rétsági kormányablak – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal. A rétsági kormányablak várhatóan március 5-ig tart zárva, ez idő alatt a legközelebbi kormányablakokban, Balassagyarmaton és Vácon fogadják az ügyfeleket, időpontfoglalás után.

 

A szabályok betartása mellett az oltás lehet a megoldás

A járványügyi adatok javulásához a szakemberek és a tapasztalatok szerint is a minél nagyobb átoltottság szükséges. Az oltási program Magyarországon is folyamatosan zajlik, kedd reggelre már több mint 721 ezer fő kapta meg valamely vakcinát, közel 253 ezren pedig már a második oltáson is túl vannak. A korábbi tájékoztatások alapján Nógrád megyében mintegy 2 ezer szociális otthonban lakó, illetve dolgozó személyt oltottak már be, jelentős részük pedig már a második vakcinát is megkapta. Pontos adattal nem rendelkezünk, de szintén ezres nagyságrendben mérhető az oltáson már túlesett egészségügyi dolgozók száma is a megyében.

Almásyné Bakos Eszter szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával olt be egy idõs férfit a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. február 27-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)
Almásyné Bakos Eszter szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával olt be egy idõs férfit a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. február 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Mindemellett folyamatos az idősek és a krónikus betegek oltása is: az elmúlt két hétben több mint 10 ezer ember oltásához elegendő vakcina érkezett a háziorvosi körzetekbe. A múlt héten a körzetek mintegy kétharmadában AstraZeneca vakcinával oltottak, de  megérkezett az első Sinopharm oltóanyag szállítmány is, mely körzetenként bő ötven személy oltását teszi lehetővé.

Emellett már több hete működnek oltópontok Balassagyarmaton, Pásztón és Salgótarjánban – ezeken jellemzően Pfizer-BioNTech és Szputnyik V vakcinákkal oltják a lakosságot. Ide a háziorvosok küldik a körzetükbe tartozó, soron következő, korosztályilag megfelelő lakosokat, sokan már itt is a második oltásukat kapták meg a múlt hétvégén.

Amint az a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján elhangzott: a lakosság arányát tekintve Málta és Dánia után jelenleg Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország az Európai Unióban. Amíg a fentebb ismertetett Nógrád megyei fertőzésszámok aggodalomra, addig az oltás megyei folyamata már némi bizakodásra adhat okot, ami lakosságarányosan nézve megyénkben is legalább az országos trendeknek megfelelően halad. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az oltás ütemét továbbra is elsősorban a rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg.

 

Kiemelt fotó: Almásyné Bakos Eszter szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával olt be egy idős férfit a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. február 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)