Több mint kétezer salgótarjáni zsidó áldozatra emlékeztek

Hetvenöt évvel ezelőtt ezekben a hetekben, a május közepétől július elejéig tartó időszakban indították a halálba a magyarországi vidéki zsidóságot, közel félmillió magyar embert, akiknek jelentős része soha nem tért vissza a haláltáborokból az otthonába. Erre emlékeztek a napokban Salgótarjánban is.

A 75 évvel ezelőtt elhurcolt zsidó mártírok emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést Salgótarjánban vasárnap, a Füleki úti zsidó temetőben, holokauszt-túlélők és leszármazottjaik jelenlétében. Totha Joel Péter, a Magyar Honvédség tábori főrabbija itt megfogalmazta: Magyarországon 1441 város és falu van, melyekben immáron több mint hét évtizede nincsen zsidó közösség; nincsenek ott az egykoron “Mózes-hitűnek” nevezett honfitársaink, akik évszázadok óta jóban-rosszban együtt éltek a magyarsággal.

Néhány nappal korábban, június 11-én a főposta falán 1994-ben elhelyezett emléktáblánál – az egykori városi gettó helyén – tartottak önkormányzati megemlékezést. Fekete Zsolt polgármester beszédében kiemelte: azokra az ártatlan emberekre emlékezünk, akiket nem “egyszerűen” megöltek, hanem megfosztották őket emberi mivoltuktól, szabadságuktól.

Megalázták, elszállították, majd kivégezték őket; csak azért, mert zsidók voltak. Mert egy velejéig romlott eszme ellenségképet és politikai eszközt keresett, hogy hatalmat szerezzen és hatalomban maradjon – fogalmazott Fekete Zsolt.

Salgótarjánban 1944. június 12-én végezték el a deportálást: több mint kétezer salgótarjáni zsidót zsúfoltak be marhavagonokba, majd indítottak Auschwitz-Birkenau felé. A kassai vasútállomás főnökének feljegyzése szerint 2310 ember volt a Salgótarjánból érkező szerelvényeken.

 

Salgótarján | Facebook és Salgótarjáni Városi Televízió nyomán / Kiemelt fotó: Megemlékezés a salgótarjáni, Füleki úti zsidó temetőben (Fotó: Salgótarján | Facebook)