Több mint háromezer embert oltottak be a múlt héten Nógrád megyében

Juhászné Oláh Mária fõnõvér beolt egy lakót a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idõsotthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)

A múlt héten Nógrád megyében több mint 3000 fő védőoltása történt meg, ezen belül csaknem 1000 fő már második védőoltását kapta meg a bentlakásos intézményekben. Az oltási terv végrehajtásának ütemét a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége határozza meg – közölte a megyei tisztifőorvos a 3100.hu megkeresésére. Feketéné dr. Zeke Ildikó szerint a bentlakásos szociális intézményekben különösen fontos, hogy minél nagyobb arányban legyenek beoltva a dolgozók és a gondozottak, mivel fertőzés esetén a vírus terjedését a fogékonyak számának csökkentésével lehet a leghatékonyabban megakadályozni.

A megyei tisztifőorvos ismertette: AstraZeneca vakcina 80 háziorvosi körzetbe érkezett, ami összesen 800 fő, 18-59 év közötti krónikus beteg oltását tette lehetővé. Az oltás szempontjából ebbe a csoportba tartoznak a szív- és érrendszeri, a krónikus tüdőbetegségben, daganatos betegségben, cukorbetegségben szenvedők és a transzplantáltak is. Ezen kívül minden Nógrád megyei háziorvosi körzet 8-8 főt küldött kórházi oltópontra a legidősebb betegei közül, akik Pfizer-BioNTech védőoltásban részesültek – tette hozzá.

Dolgozót oltanak a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idősotthonában. (Fotó: MTI/Komka Péter)
Dolgozót oltanak a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idősotthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ezzel tovább folytatódik legidősebb honfitársaink, elsősorban a 80 év felettiek védőoltása, de azokban a körzetekben, amelyekben az ő oltásuk már befejeződött, a háziorvos a fiatalabb, de mindenképpen 60 éven felüli, krónikus betegsége miatt kockázati csoportba tartozó betegei közül is küldhet koronavírus elleni védőoltásra érintettet. A védőoltások megyénk három kórházában, Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Pásztón történnek. A rendelkezésre álló oltóanyag mennyiség alapján több mint 800 fő oltása vált lehetővé – fejtette ki a megyei tisztifőorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó elmondta továbbá, hogy a 60 éven felüli, krónikus betegségben nem szenvedők részére megyénkbe is megérkezett Szputnyik V oltóanyag, ezt a 60-74 év közötti személyek kapják, az oltásokat a salgótarjáni és balassagyarmati kórházban végzik. Minden háziorvosi körzet 4-4 főt küldhetett védőoltásra, a rendelkezésre álló oltóanyag pedig több mint 400 fő oltását tette lehetővé a múlt héten.

A háziorvosok az oltási terv által meghatározott sorrendben, a rendelkezésre álló vakcina függvényében, a lehető leggyorsabban, telefonon értesítik az arra regisztráltakat a vakcina felvételének lehetőségéről, amint ez elkövetkezik – úgy a háziorvosi rendelőkben, mint az oltópontokon történő oltás esetében. Éppen ezért kiemelt jelentősége van a regisztrációnak – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos.

 

Az oltás nyugalmat hozhat a szociális intézményekbe

A múlt héten közel ezer érintett kapta meg a második oltását a szociális és bentlakásos intézményekben, Pfizer-BioNTech vakcinával. Ötödük dolgozó, négyötödük bentlakó volt, közel 30 helyszínen oltottak. Ezen kívül, ahol az intézményekből új jelentkezők voltak az első védőoltásra, őket is beoltották, ezzel újabb, csaknem 400 fő oltása történt meg a Nógrád megyei szociális intézményekben. A balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetotthon vezetője portálunknak elmondta: az oltás nyugalmat hozott az intézménybe.

Lakót oltanak a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idősotthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ács Andrea kifejtette, hogy az első és második hullám alatt is nagyon igyekeztek, hogy minden óvintézkedésnek eleget tegyenek. Bár aggódtak, hogy a vírus bejut az otthonba, a 17 bennlakó és a 9 dolgozó közül végül senki sem fertőződött meg. Úgy véli, hogy minden előírást, illetve szabályt sikerült betartaniuk, az pedig nagy segítséget jelentett, hogy a kormányhivatal védőeszközöket biztosított a számukra, valamint adományokat is kaptak.

Kiemelte, hogy ez az időszak nekik sem könnyű, a lezárást az idősek és a hozzátartozóik egyaránt nehezen viselik. Ezen úgy próbálnak meg segíteni, hogy a lakók videóhíváson, illetve ablakon keresztül láthatják szeretteiket. Az otthon vezetője szerint a második oltás után fellélegezhetnek, mivel már nem kell attól tartani, hogy a lakók vagy a dolgozók megfertőződnek, illetve, ha ez meg is történik, az oltásnak köszönhetően a vírus már az idősekre sem lesz veszélyes.

 

Kiemelt fotó: Juhászné Oláh Mária főnővér beolt egy lakót a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idősotthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)