Több mint félezer főnek kínál munkalehetőséget a közfoglalkoztatás Salgótarjánban

(Fotó: Danyi András | Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.)

Több programban és hosszabb-rövidebb időtartamban összesen 531 közfoglalkoztatottat tud alkalmazni a salgótarjáni önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. 2020. február végéig bezárólag. A programok összeállítását a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával egyeztetve alakította ki a társaság.

Az idén induló, illetve folytatódó közfoglalkoztatási programok sikeres lebonyolításához 22 millió forintot biztosít az önkormányzat, erről a városi közgyűlés legutóbbi ülésén döntöttek a képviselők. Ez az összeg az illegális hulladéklerakók felszámolása, a közút, a bio és a belvíz elvezetés programokhoz szükséges önerő olyan költségekre, amelyeket nem lehet elszámolni a programban.

A több mint félezer érintett munkavállalásához (bérük kifizetéséhez és a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó dologi jellegű kiadásokhoz) 572 millió forint támogatást nyújt a kormány.

A közgyűlésen elhangzott: a közfoglalkoztatás rendszerében történő (sokszor kedvezőtlen) változások és a rendelkezésre álló regisztrált álláskeresők állapotának jelentős romlása miatt, az idei esztendőben sokkal nagyobb erőfeszítéseket igényelt a programok megírása és várhatóan kivitelezésük is nehezebb lesz az eddigiekben megszokottól. A tervezés végeredményeként március elsejével három START közfoglalkoztatási mintaprogram és kettő hosszabb távú közfoglalkoztatási program indult el Salgótarjánban.

A közfoglalkoztatottak feladata többek között a város erdős és önerdősült területeinek gondozása, patakmedrek és vízelvezetők tisztítása, járdák és lépcsősorok karbantartása, illetve a források erejéig a városban fellelhető, sokszor újra- és újratermelődő illegális hulladék lerakóhelyek felszámolása is. A közfoglalkoztatás keretein belül működik lakatos és asztalos üzem, varroda, üzemeltetnek drótfonó, betonelemgyártó és brikett üzemet, zajlik üvegházi virágpalánta termesztés is. A megtermelt virágok többségét kiültetik a város közterületeire, parkjaiba és dísztereire. A virágosítás, a parkgondozás, a növények ültetése és ápolása is a közfoglalkoztatottak feladata a rendelkezésre álló források erejéig.

Sokan adminisztratív területen végzett munkával segítik az önkormányzatot, a városi cégeket, egyesületeket vagy alapítványokat, közhasznú szervezeteket. Akik ebben a hosszabb távú közfoglalkoztatási programban vesznek részt, különböző kompetenciabővítő képzéseket is elvégeznek.

 

Fotók: A salgótarjáni közfoglalkoztatás pillanatképei (Fotók: Danyi András | Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.)