Több mint ezerhétszázan érettségiznek Nógrádban

Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A magyar nyelv és irodalom és magyar mint idegen nyelv vizsgatárgyak vizsgáival hétfőn megkezdődött a középiskolai érettségik időszaka, Nógrád megyében egy, vagy több tárgyból 1753-an jelentkeztek vizsgázni.

A legtöbben, 1173-an történelemből adnak majd számot tudásukról, az írásbeli vizsgák május 4. és 26. között zajlanak – derült ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Oktatási és Hatósági Osztálya összefoglalója alapján.

Megyénkben 18 középiskola szervez érettségit, ezekben az intézményekben összesen 1753 tanuló tesz majd legalább egy tárgyból vizsgát. Emelt szinten 553, középszinten 5427 vizsgát tesznek az elkövetkező napokban a diákok, míg emelt szinten 34, középszinten 803 vizsgát korábbi teljesítések alapján beszámítanak majd a vizsgabizottságok.

Magyar nyelv és irodalomból 1155-en (emelt szint: 39/középszint 1116), matematikából 1169-en (42/1127), történelemből 1173-an (95/1078), angolból 989-en (170/819), németből 269-en (16/253) vizsgáznak.

Érdekes, igényes, de meglehetősen nehéz magyar érettségi

A Magyartanárok Egyesülete szerint az idei magyar érettségi feladatok érdekesek, igényesek, de az összehasonlító verselemzés kivételével meglehetősen nehezek voltak. Ezt a szervezet elnöke közölte hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az irodalomról szóló könyvek világába vezetett az idei középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi első része, a 40 pontos, 60 perces szövegértési feladatsor Grendel Lajos művén keresztül – közölte a nap folyamán a köznevelési államtitkárság. Az ezt követő szövegalkotási feladatnál egy Seneca-idézet, Bodor Ádám Állatkert című elbeszélése és Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versének összehasonlítása szerepelt.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke írásos elemzésében az első feladatot értékelve rámutatott: a szövegválasztás kiváló, bár nem támadhatatlan. Grendel Lajos szlovákiai magyar regényíró modern magyar irodalomtörténetének bevezetője egyszerre lendületes, élvezetes olvasmány, ugyanakkor komoly odafigyelést igénylő tudományos írás.

Az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták matematikából a középszinten érettségizők

Az Eduline információi szerint a középszintű matematika érettségi első részében a többi között logikai feladatokat kellett megoldaniuk a kedd délelőtt vizsgázó diákoknak – hivatkozik a MTI. A portál azt írta: az érettségi feladatsor első részében volt még sorozat és statisztikai feladat is, utóbbinál terjedelmet és mediánt kértek. Középszintű matekérettségiben még nem látott feladatokat is kaptak most az érettségizők, a szaktanárok szerint nehéz az első rész.

A Balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója az MTI-vel azt közölte: nehezebb volt a matematika érettségi, mint tavaly, de nem teljesíthetetlen. Sinkóné Frenka Anikó a tapasztalatokat összegezve elmondta: korrekt módon összeállított feladatokkal dolgoztak a diákok, a vizsga nagyon sok tananyagot lefedett, sokoldalú volt, így ha valaki folyamatosan tanult, össze tudta szedni a pontokat. A balassagyarmati iskolában 97-en érettségiztek középszinten. Az igazgató arra is kitért, hogy kitartóak voltak a vizsgázók, csaknem mindannyian a beadási határidő végéig dolgoztak, alig volt olyan, aki előbb felállt. A hétfői magyar érettségin többen egy órával hamarabb befejezték a feladatmegoldást – tette hozzá.

A feladatok között szerepelt továbbá százalék- és térfogatszámítás, valószínűségszámítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát, valóságszámítást és halmazelméletet magába foglaló feladat is.

MTI | Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán