Több mint ezer nógrádi dolgozót érint munkaidő-csökkentés

A koronavírus okozta járvány hatására a gazdaságot érintő működési zavarok mérséklése érdekében a munkáltatók gyakran éltek a munkaidő-csökkentés eszközével, ami Nógrád megyében – csökkenő tendenciával – még 1149 munkavállalót érintett a szeptember-októberi hónapfordulón.

A Központi Statisztikai Hivatal friss elemzésében azt írja: a járványügyi veszélyhelyzetet megelőző időszakhoz képest rövidített munkaidőben dolgozók száma júniusban tetőzött (260 ezer érintettel), de szeptember végén még mindig 123 ezren voltak, akik közül 76 ezer főnek legalább a felére csökkent a munkaideje. Legnagyobb arányban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén éltek a munkáltatók ezzel az eszközzel. A legnagyobb számban 76 ezer fizikai foglalkozású, azon belül 26 ezer szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó foglalkoztatott munkaideje csökkent; úgy, hogy esetükben ez az állapot fennállt még október 4-én is.

A járvány miatt rövidített munkaidőbe kerülők aránya Fejér megyében volt a legmagasabb, 4,3 százalék, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legalacsonyabb, 1,4 százalék. A nógrádi érték az 3 százalékos országos átlagtól néhány tizeddel kevesebb, 2,7 százalék. Pest és Vas megyékben az érintettek több mint kétharmadának legalább felére csökkent a heti munkaideje; ugyanez az arányszám Fejér és Nógrád megye esetében 40 százalék alatt maradt.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)