Több mint egymilliárd forintból indulhatnak újabb települési fejlesztések Nógrád megyében

Újabb 1 milliárd 200 millió forint összértékű nógrádi fejlesztés kapott zöld utat, a támogatásban részesülőkhöz kedden megérkeztek az erről szóló tájékoztatások – közölte a 3100.hu-val a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésék elnöke. Skuczi Nándor kiemelte: a megítélt nógrádi támogatások összértéke ezzel meghaladta a 47,5 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Hozzátette: lakosságarányosan Nógrád megyébe érkezett a legtöbb támogatás ebben a konstrukcióban.

Skuczi Nándor tájékoztatása szerint 125 millió forintból valósíthat meg turisztikai fejlesztést a ceredi művésztelepet működtető egyesület, bölcsődék épülhetnek Pásztón és Mihálygergén összesen 700 millió forintból, csapadékvízelvezetési beruházás kapott forrást Mátramindszenten és Becskén összesen 392 millió forint értékben, továbbá az egészségügyi alapellátás fejlesztésére nyílik lehetőség Szirákon bő 30 millió forintból.

A megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke egyben azt is bejelentette, hogy már kormányzati döntés született a megye-specifikus támogatások következő uniós ciklusbeli megtartásáról is, ennek részleteit várhatóan a nyár végére dolgozzák ki.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye számára eredetileg rendelkezésre álló bő 41 milliárd forintos, majd több körben 47,5 milliárd forintra bővített keretből különböző gazdaságélénkítő, az egészségügyi- és szociális alapellátás fejlesztésére irányuló, továbbá turisztikai és energetikai projektek valósulnak meg; valamint ebből a keretből finanszíroznak több megyei foglalkoztatási paktumot és egyes alsóbbrendű utak felújítását is. Erre a keretre Nógrád megye bármely települése pályázhat(ott), kivéve Salgótarjánt, a megyei jogú városnak ugyanis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban “önálló kerete” van, 9 milliárd 200 millió forint összértékben.

 

3100.hu archív fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke egy korábbi, nyertes pályázatokat ismertető sajtótájékoztatón