Több mint 22 ezer alkalommal közvetítettek ki álláskeresőket tavaly Nógrádban

 

Tavaly januártól novemberig 22 ezer 199 alkalommal közvetítettek ki álláskeresőket a betölthető álláshelyekre Nógrád megyében; a munkáltatók többnyire megtalálták a megfelelő munkaerőt, mert a lezárt közvetítések 76 százaléka munkaviszony létesítésével végződött – tájékoztatta a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője szerdán az MTI-t. Tamási Ildikó hozzátette: az elhelyezkedők 98,4 százaléka támogatás mellett került vissza a munkaerőpiacra rövidebb-hosszabb ideig.

 

A november végi adatok szerint a megyében 13,3 százalékos volt a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül, ami az országos rangsorban továbbra is a legmagasabb mutatót jelentette. A Nógrád megyei álláskeresők november végi 11 043 fős létszáma ugyanakkor nemcsak a tavalyi év, hanem az elmúlt 25 év legkedvezőbb adata. A hónap végén 2078 fővel, 15,8 százalékkal kevesebben szerepeltek a nyilvántartásokban, mint egy évvel korábban. Balassagyarmat és Salgótarján térségében csökkent leginkább az álláskeresők száma.

Az álláskeresők között 1311 volt a pályakezdő, számuk 372-vel csökkent egy év alatt. Összetételük továbbra is kedvezőtlen a szakképzetlenek magas aránya miatt. Az alacsony iskolai végzettségű fiatalok súlya 56,9 százalék, szakiskolai képesítéssel minden hetedik-nyolcadik pályakezdő rendelkezik. Szakközépiskolába 19,7 százalékuk járt, minden 11. ügyfél gimnáziumi érettségivel keres munkát, míg diploma birtokában a pályakezdők 1,9 százaléka szeretne elhelyezkedni.

 

Tamási Ildikó arról is beszámolt, hogy novemberben összesen 3865 betöltésre váró álláshely szerepelt a megye járási hivatalainál, ebből 1090 volt új bejelentés. A munkaerőigény 16 százalékot meghaladóan nőtt októberhez képest. Az elsődleges munkaerőpiacról 391 embernek kínáltak munkavégzési lehetőséget. Támogatással 154, támogatás nélkül 237 embert kerestek a foglalkoztatók. A legtöbb munkalehetőséget a kereskedelem és a feldolgozóipar, azon belül a fémipar kínálta. A másodlagos munkaerőpiac kereslete novemberben 699 volt és főként képesítéshez nem kötött álláshelyeket kínáltak.

A főosztályvezető közölte: csoportos létszámleépítésről nem kaptak információt. A salgótarjáni és a balassagyarmati járásban ugyanakkor 10-10, a pásztói térségben 20, a rétsági körzetben pedig 50 fős létszámbővítést tervezett egy-egy vállalkozás. Hozzátette: nagyobb számban betanított varrónő, raktári kisegítő, asztalos, gyártás-előkészítő és állatgondozó közvetítését kérték a munkaadók.

 

Forrás: MTI
Kiemelt fotónk illusztráció!