Több millió forinttal károsított meg idős férfiakat egy bátonyterenyei nő

A Salgótarjáni Járásbíróság csalás és lopás bűntettek miatt – nem jogerősen – négy év három hónap börtönbüntetésre ítélt egy bátonyterenyei nőt. A büntetett előéletű vádlott összesen közel 5 millió 700 ezer forinttal károsította meg 70 és 80 éves áldozatait, két férfit. A bíróság segítségével részletekbe menően ismerhetjük meg a trükkös csaló eszközeit és bűnelkövetési technikáit, egyben gátlástalanságát.

 

Komoly kapcsolat ígérete, arany ékszerek, száz eurók, millió forintok

A 49 éves bátonyterenyei nő 2018 tavaszán 80 ezer forintért eladott egy 36 ezer forint értékű ágyneműgarnitúrát egy 70 éves, látássérült férfinak. Ezután többször felhívta telefonon az idős embert, majd nyár elején személyesen is felkereste a férfit Karancskesziben található otthonában.

Szerelmet vallott, hozzátéve, hogy amennyiben a férfi is érdeklődik iránta, akkor az ő köreiben az a szokás, hogy a férfi aranyat vásárol a nőnek.

Az idős ember a komoly kapcsolat reményében arany karkötőt, arany nyakláncot és arany fülbevalót vásárolt a nőnek. Azt vette meg, amit a nő kért, összesen 600 ezer forint értékben. A nőnek semmilyen valódi szándéka nem volt egy ilyen kapcsolatra, ekkor éppen élettársi kapcsolatban élt.

Néhány nap telt csak el, amikor a nő újra megjelent a férfinél. Ekkor autóvásárláshoz szükséges előleget csalt ki tőle, összesen 500 eurónyi, vagyis akkori árfolyamon számolva mintegy 162 ezer forintnyi összeget. Azért kért pénzt euróban, mert elhitette áldozatával, hogy életvitelszerűen a felvidéki Füleken lakik. Még aznap visszatért a férfihoz, ekkor hangsúlyozottan kölcsönt kért és kapott tőle, további 340 ezer forintot.

Néhány nap elteltével további egymillió forintot kért az idős embertől az autó megvásárlására. Bár a sértettnek ekkorra már nem volt ennyi pénze, a nő mégis hozzájutott az összeghez,

miután az idős ember gyorskölcsönt vett fel és átadta az egymillió forintot.

Röviddel ezek után a nő elhitette áldozatával, hogy börtönbe kell vonulnia, emiatt nem tudják tartani a kapcsolatot, majd elérhetetlenné vált.

 

Milliók a nagyszobából

Az ügy másik sértettjénél, egy 80 éves salgótarjáni férfinál 2018 októberében jelent meg. Neki ágytakarókat kínált az utcán, majd miután a sértett érdeklődést mutatott az árúra, az idős ember lakására mentek.

A férfi figyelmetlenségét kihasználva a lakás egyik szekrényének alsó polcáról összesen 1 millió 380 forintot tett el.

A rejtekhelyet a közel másfél évvel ezelőtti letartóztatása idején közreadott tájékoztatás alapján akkor figyelte ki, amikor a férfi elővette azt a 158 ezer forintot, ami a termék vételára volt. A folytatásban – elterelendő az idős sértett figyelmét – felajánlotta, hogy elmosogat. Eközben lett figyelmes a konyhaszekrényben lévő 36 ezer forintra, amit szintén magához vett, majd távozott a lakásból.

Néhány nap elteltével a nő és ismeretlen társa ismét megjelentek a 80 éves embernél. A tettestárs evőeszközkészletet akart eladni a férfinak, közben a nő a nagyszobába ment, ahol a sértett a készpénzét tartotta. Ekkor összesen 2 millió 70 ezer forint értékű bankjegy volt a zsákmánya, a pénzzel sietve távoztak a helyszínről.

 

Az ítélet nem jogerős

A Salgótarjáni Járásbíróság csalás és lopás bűntettek miatt négy év három hónap börtönbüntetésre ítélte a bátonyterenyei nőt, akit a szabadságvesztésen túlmenően négy év időtartamra eltiltottak a közügyek gyakorlásától. A nőt emellett közel ötmillió forint kártérítés megfizetésére is kötelezték, illetve elrendeltek további 657 ezer forint értékű vagyonelkobzást is. Az ítélet ellen ugyanakkor a vádlott és védője fellebbeztek, így a döntés nem jogerős.

 

3100.hu Fotó: A Salgótarjáni Járásbíróság