Több évtizedes hidegrekord dőlt meg Zabaron

Zabaron -5.7 fokot mértek 2021. április 26-án, ezzel megdőlt a napi hidegrekord (Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat | Facebook)

Megdőlt a napi minimum hőmérséklet rekordja hétfőn, Zabaron ugyanis -5.7 fokot mértek a reggeli órákban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzéséből.

Mint írják, az átvonult hidegfrontot követően a Kárpát-medencébe áramló hideg levegő, illetve a szélcsendes és derült éjszaka együttes kombinációja miatt süllyedt a hőmérséklet közel mínusz hat fokig. Az április 26-i hidegrekord legutóbb több mint hat évtizede, 1960-ban dőlt meg Putnokon, ahol -5.3 fokot mértek ekkor. Az OMSZ hozzátette: az Északi-középhegység gyakorlatilag teljes területén fagyott, emellett pedig a Dunántúl északi felén, Fejér megyében és Budapesttől délkeletre süllyedt 0 fok alá az éjszaka folyamán a hőmérséklet.

Több Nógrád megyei településen is fagyos volt a reggel (Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat | Facebook)
Több Nógrád megyei településen is fagyos volt a reggel (Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat | Facebook)

Zabar mellett még négy Nógrád megyei településen volt különösen hideg: Mihálygergén, Szécsényben, Mohorán, valamint Bánkon is -4-2 fok körül alakult a hőmérséklet hétfőn reggel. Az OMSZ előrejelzése szerint a hét következő napjain már fagypont felett alakul a minimum hőmérséklet, szerdán pedig melegedés veszi kezdetét, így csütörtökön akár 18 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála Nógrád megyében.

 

Kiemelt kép: Zabaron -5.7 fokot mértek 2021. április 26-án, ezzel megdőlt a napi hidegrekord (Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat | Facebook)