Tizenöt templom, imaház, közösségi ház és kápolna újul meg Salgótarjánban

3100.hu Fotó: Előtérben az Acélgyári úti Szent József római katolikus plébániatemplom tornya, háttérben a salgótarjáni evangélikus templom

Mint arról korábban már írtunk: közel négy és fél milliárd forintból újulnak meg templomok Salgótarjánban és környékén. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő csütörtökön közösségi oldalán hozta nyilvánosságra az érintett helyszíneket.

Közel négy és fél milliárd forintból újulnak meg templomok Salgótarjánban és környékén

Salgótarjánban és a környező településeken összesen 4 milliárd 474 millió forintból újulnak meg templomok és egyházi épületek, a fejlesztéseket a Modern városok programból finanszírozzák – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn, a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templom, imaház vagy közösségi ház újul meg, míg a megyeszékhely környékén 18 településen 37 templomot, imaházat, közösségi házat, iskolát és óvodát újítanak fel. A fejlesztéseket a Modern Városok Programból finanszírozzák.

Salgótarjánban megtörténik a Damjanich úti római katolikus főplébánia épületének felújítása. Energetikai korszerűsítéseket végezhet épületein a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség, megújul a gyülekezeti épület és a templom, utóbbi akadálymentes megközelítését is kialakítják. Állagmegóvó munkák kezdődhetnek a református templomnál, a közösség gyülekezeti házat építhet, továbbá rendezik a templom és a parókia környezetét is. Felújítják a Salgótarjáni Baptista Gyülekezet imaházát és lelkipásztori lakását, korszerűsítik a Salgótarjáni Zsidó Hitközség zsinagógáját és rendezik a temetőt is.

Az Acélgyári úti Szent József plébániatemplom külsőleg újul meg a programban, ez önmagában is egy jelentős beruházás lesz. A salgótarjáni születésű mérnök, Szontagh Pál tervezte, novecento építészeti stílusban épült rendház és templom országos tekintetben is jelentős, a vasbetonépítészet különleges példájaként jellemezhető templom és rendház a maga nemében a megye legnagyobbja. Az épület teljes körű belső felújítása már megvalósult, 2019 tavaszán adták át a beruházást, akkor a forrás a külső rekonstrukcióra nem adott lehetőséget.

3100.hu Fotó: Előtérben az Acélgyári úti Szent József római katolikus plébániatemplom, háttérben a salgótarjáni evangélikus templom tornya
3100.hu Fotó: Előtérben az Acélgyári úti Szent József római katolikus plébániatemplom, háttérben a salgótarjáni evangélikus templom tornya

Felújítják továbbá a településrészeken található római katolikus templomokat, így a baglyasaljai Krisztus Király, a salgóbányai Szent István, a zagyvarónai Szent Pál Apostol templomokat, továbbá a Forgách Antal úti kápolnát és lélekharangot, valamint a rónafalui Rózsafüzér Királynője kápolnát és haranglábat is. A program részeként felújítják a zagyvapálfalvai Jézus szíve római katolikus templom és plébánia épületét, továbbá a szintén ezen városrészben található evangélikus templomot is.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő az információk közzétételekor úgy fogalmazott, hogy “személyes lobbimunkája eredményeképpen is” érkezik a támogatás a város egyházi életének és egyházi intézményeinek fejlesztéséhez.

 

3100.hu Fotó: Előtérben az Acélgyári úti Szent József római katolikus plébániatemplom tornya, háttérben a salgótarjáni evangélikus templom