Tizenöt képviselő ül majd a megyei közgyűlésben az őszi választásokat követően is

Hat megyei közgyűlés létszáma változik meg az őszi önkormányzati választás után: a Pest megyei közgyűlés létszáma eggyel nő, Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megye közgyűlésének létszáma viszont eggyel csökken a lakosság számának változása miatt. Nógrádban változatlan létszámmal, 15 képviselővel működik tovább a megyei közgyűlés.

A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak az őszi önkormányzati választáson, az úgynevezett megyei listán. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a megyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni. A területi választási irodák vezetői – vagyis a megyei főjegyzők – a Belügyminisztérium által közölt adatok alapján már mindenhol megállapították a közgyűlési képviselők számát.

A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után egy képviselő (de legalább 15 képviselő), 700 ezer lakosig 20 képviselő és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után egy képviselő, 700 ezer lakos fölött 30 képviselő, és a 700 ezret meghaladó minden további 40 ezer lakos után egy képviselő választható.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: A salgótarjáni Megyeháza, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének székhelye