Tizennégy percen belül érkezik a tűzoltói segítség

 

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Bátonyterenyén Magyarország negyvenkettedik, Nógrád megye negyedik, egyben utolsó katasztrófavédelmi őrsét. A bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs létrejövetelével tíz település huszonháromezer lakója élhet mostantól nagyobb biztonságban.

 

A katasztrófavédelmi őrsprogram újabb állomásaként a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén kezdi meg augusztus elsejével mentő-tűzvédelmi feladatainak ellátását a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs. Az őrs létrejövettével erősödik a megye mentő-tűzvédelmi helyzete, nagyban javul a területi lefedettség. Az őrsprogram a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs megalakulásával lezárult Nógrád megyében. A tűzoltóság integrációját és a katasztrófavédelmi őrsök létrehozását megelőző időben Nógrád megye települései között több olyan is volt, ahova negyven perc alatt vagy azon túl érkezett meg az első hivatásos tűzoltó erő, a bátonyterenyei őrsnek köszönhetően viszont a térség utolsó fehér foltja is megszűnik, azaz nem lesz Nógrád megyében olyan település, amely ne kapna tizennégy percen belül mentő tűzvédelmi segítséget.

Minderről dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója beszélt az őrs tegnapi ünnepélyes átadásán. Mint mondta, 2012-ben, az őrsprogram pontosan azzal a céllal indult el, hogy megszűnjenek a fehér foltok, ez pedig Nógrád megyében most megvalósult. Emlékezetett arra is, hogy mind Bátonyterenye városa, mind a működési területhez tartozó további kilenc település – Vizslás, Kazár, Mátraverebély, Rákóczibánya, Mátraszele, Nemti, Dorogháza, Mátramindszent, Szuha –, mind Nógrád megye és az egész katasztrófavédelem számára fontos lépés ez.

 

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő örömét fejezte ki az őrs megalakulása miatt, hiszen mint mondta, nemcsak a város és a térség, hanem egész Nógrád megye közbiztonsága is sokat fejlődött. Az, hogy tizennégy percen belül minden Nógrád megyei településre eljut a beavatkozó erő, megnyugtató és óriási lépés. Beszédében emlékeztetett arra is, hogy a közbiztonság javulása a Bátonyterenyei Ipari Park további fellendülésében is szerepet játszhat a későbbiekben.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye városának polgármestere elmondta, az őrs megalakulása mérföldkő a város életében, régi álom valósult most meg. Visszatekintve elmondta, Bátonyterenyén az elmúlt években több jelentős káresemény történt, 2012 áprilisában egy háromszintes társasház második emeletén történt gázrobbanás, 2014 februárjában egy Tátra úti családi házban történt robbanás, ahol egy ember életét vesztette, ketten súlyosan megsérültek, majd szintén 2014-ben, szeptember elején egy Rákóczi úti családi ház is felrobbant, súlyos sérüléseket okozva lakójának. Mint fogalmazott, megnyugtató a tudat, hogy augusztus elsejétől a tűzoltók pár perc alatt ott lehetnek egy-egy hasonló eset helyszínén, majd hozzátette, reméli, erre minél kevesebbszer lesz szükség.

 

A beszédek után Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely vezetője megáldotta az őrs tűzoltóit, épületét és fecskendőjét, majd a Maconka Táncegyüttes énekes szólistáit és a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar térzenei műsorát hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.

 

 

Hétfőtől az őrsön egy Mercedes 1234 4000TLF típusú gépjárműfecskendő négy fővel áll készenlétben a nap 24 órájában. Az őrs tizennyolc készenléti szolgálatot ellátó tűzoltóval, egy katasztrófavédelmi megbízottal és az őrsparancsnokkal látja el feladatait.

Az őrsnek otthont adó épület egyik részében mentőállomás üzemel, míg a mostanra az őrsnek otthont adó másik részét a felújítást megelőzően az önkormányzat a védőnői szolgálat részére tartotta fenn. Az őrs kialakításához szükséges infrastruktúrát és a kivitelezési költséget Bátonyterenye Város Önkormányzata vállalta – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.