Tíz helyi középiskolásból egy tervezi a jövőjét Salgótarján térségében

 

A helyi fiatalok terveit felmérő kérdéssor válaszaiból az is kiderül, hogy 70 százalékuk a városban és környékén maradna, ha versenyképes fizetéshez tudna majd jutni. A fiatalokat az Új Palócország Egyesület és A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány kérdezte közös, “Civil staféta” elnevezésű együttműködésünk részeként.

 

A tanév második felében 6 salgótarjáni középiskolában és gimnáziumban, összesen 16 előadást tartottak. Az Új Palócország Egyesület összefoglalójában azt írja: fontosnak tartják a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak.

A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőívet töltöttek ki a diákok, 56,8 százalékuk férfi, 43,2 százalékuk nő volt. A legtöbb kitöltés a 16. és 17. életévüket betöltött fiataloktól érkezett – ennek legfőbb oka az, hogy a végzős osztályokhoz az érettségik közelsége miatt nem sikerült eljutniuk a szervezet munkatársainak. A kitöltések majdnem fele salgótarjáni lakos fiataloktól érkezett, a többi diák a város térségében él lakóhelye szerint. A legtöbb diákot Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (186 fő), a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban (135 fő), valamint a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban (122 fő) sikerült megszólítaniuk a felmérés készítőinek.

 

A megkérdezett diákok 83,8 százaléka szeretne az érettségit követően továbbtanulni, 16,2 százalékuknak nincsenek ilyen irányú tervei. Arra a kérdésre, hogy a tanulmányaik befejezése után milyen munkaterületen szeretnének elhelyezkedni, a fiatalok több választ is megjelölhettek. A legkedveltebb szakmák és szakmaterületek az Információs technológia (18%), az Építőipar (17,8%), a Vendéglátóipar és idegenforgalom (17%), valamint a Kereskedelem és értékesítés (16,6%) voltak. A legkevésbé kedvelt munkaterület a megadott opciók közül az Adminisztráció (2,7%) volt, az egyéb kategóriában pedig több diák is megjelölte: az oktatást, a sportot, a szépségipart, a filmipart, az autószerelői tevékenységet, a gépipart és gépészetet is.

 

A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében sokrétű, kreatív, őszinte véleményeket hallhattunk az új generációtól, akiknek talán a legnagyobb rálátása van arra, hogy mi az, ami igazán fontos ahhoz, hogy jövőjüket ide tervezhessék, valamint vonzóbbá, élhetővé tegyük nekik szeretett városunkat. Fiatalok nélkül nem lehet jövőt építeni Salgótarjánban, ezért is elkeserítőek azok a statisztikai adatok, melyeket a “Végzettséged megszerzését követően hol tervezed a jövőd?” kérdésre adtak a diákok

– olvasható az Új Palócország Egyesület értékelőjében.

Mivel itt több válaszlehetőség is megjelölhető volt, így összesen 624 válasz érkezett. Mindössze 64, azaz csak minden tizedik fiatal jelezte, hogy Salgótarjánban és térségében tervezi a jövőjét. Kimagasló azoknak a száma, akik Magyarországon, de más megyében, valamint külföldön tervezik a jövőjüket.

 

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Összesítve a fiatal generáció (a megkérdezettek alapján) mintegy 90 százalékban el szeretné hagyni Salgótarjánt, a fiatalok jelentős többsége az ország más területein vagy külföldön képzeli el a jövőjét. [/highlight]

 

A felmérés során kiderült, hogy a város elhagyásának legfőbb oka a versenyképes fizetés, illetve a megfelelő számú munkahelyek hiánya. Az 584 kitöltőből 413 fő jelölte meg az előbbi opciót városban maradásának feltételeként, tehát a válaszadók több mint 70 százaléka szerint a bérszínvonal emelésének, valamint a munkahely-teremtésnek (37,1%) kell lennie az elsődleges fejlesztési területnek.

Sokan emelték ki negatívumként a kulturális események, szórakozási lehetőségek és programok nem megfelelő kínálatát, 29,9 százalékuk szerint ezek bővítésével javulna Salgótarján szakember-megtartó képessége. 116 fő, azaz 19,9 százalékuk szerint a közbiztonság növelése is csökkenthetné a lakossági elvándorlást. A kutatás alapján, a megkérdezett fiatalok szerint, a lehetséges válaszlehetőségek közül a felsőoktatás jelenlegi hiánya nem számottevő ok a város (végleges) elhagyására. Azonban az “utolsó hely” nem jelenti azt, hogy ezt a kérdést nem tartják fontosnak, hiszen a diákok 16,3 százaléka szerint ez is probléma.

 

Forrás és részletesebb kiértékelés: Új Palócország Egyesület