Tíz évvel kevesebbet élnek a nógrádi férfiak, mint a budapesti nők

Tavaly Magyarországon a születéskor várható élettartam a nők esetében 79 év, a férfiak esetében 72,4 év volt. Bár a különbség a nemek között továbbra is jelentős, a századforduló óta némi mérséklődés figyelhető meg, mivel a férfiak várható élettartama gyorsabban emelkedett, mint a nőké.

Földrajzi bontásban vizsgálva hazánkban a leghosszabb életkilátásokkal a budapesti nők rendelkeznek (80,1 év), míg a legrövidebbel a nógrádi férfiak (70 év).

Az országon belüli eltéréseket tekintve a nők várható élettartamában a 80,1 éves legmagasabb budapesti érték mellett 77,58 év a legalacsonyabb, borsodi átlag. A nógrádi nők átlagosan 78,8 évet élnek a jelenlegi körülmények alapján. A férfiaknál 74,3 év várható élettartamra számíthatnak a budapestiek és – mint említettük – 70 évre a nógrádi (és a borsodi) férfiak.

Markánsan emelkedik az átlagéletkor, öregszik társadalmunk. 2001-ben a nógrádi hölgyek átlagéletkora 41,8 év volt, idén év elején 45,9 év. A férfiak esetében az átlagéletkor az ezredfordulón 37,6 év volt, jelenleg 41,2 év. Országosan 2001-ben 41,1 év volt a nők, 37,1 év a férfiak átlagéletkora; míg idén január elsején 40,3 év a nők és 44,5 év a férfiak átlagéletkora.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból kiderül az is, hogy a várható élettartamban mindkét nem esetében és minden magyar régióban emelkedést láthatunk. A 2001-es adatokhoz képest immáron a magyar férfiaknak bő 4, a nők mintegy 2,5 évvel hosszabb életre van kilátásuk. Nógrádban a hölgyek és a férfiak is közel három évvel hosszabb életre számíthatnak, mint bő 15 évvel ezelőtt. Amíg azonban ez a nők esetében a magyarországi megyék között majdnem egyik legnagyobb, addig a férfiaknál ez az egyik legkisebb növekedési érték az ezredforduló óta.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)