Tíz éve dolgoznak a gyermekekért az iskolarendőrök Nógrádban is

Nógrád megyében jelenleg 104 általános és középiskolában összesen 78 egyenruhás lát el iskolarendőri feladatokat. A programhoz elsőként, már 2008-ban csatlakozott iskolák között sorsolást tartott a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság – a nyertes iskola első osztályosait egy tortával vendégelték meg a tanév első napjaiban.

“Az iskola rendőre” programot az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2008 szeptemberében indította útjára, a kezdeményezéshez a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is ekkor csatlakozott. A tízéves jubileumot a gyermekekkel együtt, egészen pontosan a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskola tanulóival közösen ünnepelték meg. Az elsős kisdiákok a tortán kívül az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának ajándékait is átvehették.

(Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)
(Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

Az oktatás első heteiben az ajándékokat – kirándulótáskát, foglalkoztató füzetet, fényvisszaverő matricákat és láthatósági karkötőket – a megye összes első osztályos kisdiákjához eljuttatták, illetve eljuttatják az iskolarendőrök. A tanévkezdés természetesen nem csak az ünneplésről szól (ezúttal sem), az egyenruhások az elsősöknek baleset-megelőzési foglalkozásokat is tartanak egy-egy óra keretében, ekkor elsősorban a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira hívják fel a gyermekek figyelmét.

A rendőrök az előző évekhez hasonlóan idén szeptemberben is felügyelik a diákok biztonságos közlekedését a reggeli becsengetések előtt az alapfokú oktatási intézmények közelében. A rendőrök a polgárőrökkel közösen az idei tanév kezdetekor is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gépjárművezetők megadják-e az elsőbbséget a gyalogos-átkelőhelyen áthaladók számára, valamint ellenőrzik többek között a passzív biztonsági eszközök használatát, továbbá a gyermekek utasként történő szabályos szállítását és a közlekedési jelzőtáblák utasításainak betartását is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – többek között – ezzel a preventív jelenléttel kívánják segíteni a gyermekek biztonságos közlekedését hétfőtől péntekig a reggeli órákban, illetve a napi oktatás befejezését követő időszakban. A rendőrség egyben szeretné felhívni a járművezetők figyelmét is arra, hogy fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek, hiszen gyermekeink biztonsága mindennél fontosabb!

 

Kiemelt fotó: Gergely Annamária címzetes rendőr százados a bátonyterenyei és város környékén található oktatási intézményekben keresi fel az első osztályos kisdiákokat (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)