Tíz és félezer nógrádit értek szabálysértésen tavaly

A Belügyminisztérium Bűnügyi Statisztikai Rendszerének (2019. január 7. dátummal releváns) adatai szerint 564 580 személy követett el szabálysértést tavaly Magyarországon. Az elkövető kiléte 11 720 esetben ismeretlen maradt, 80 826 alkalommal pedig külföldi személyt vontak felelősségre. Eszerint minden huszadik magyar embert valamilyen szabálysértésen kaptak 2018-ban.

A nógrádiak esetében is hasonló az arány: minden 18-19 megyei lakosra jutott 2018-ban egy szankcionált szabálysértő. Az összesen 10 578 érintettből 8 899 férfi (közülük 204 fiatalkorú), 1 678 pedig nő (közülük 39 fiatalkorú) volt, további egy személyt “ismeretlenként” jelölnek meg. 2013-ig visszamenőleg állnak rendelkezésre a nyilvános adatok, akkor 9949 volt a nógrádi szabálysértők száma, míg az elmúlt néhány év legmagasabb adatát 2014 mutatta, 11 970-el.

De mi is a szabálysértés? Olyan súlyú cselekmények, melyek sértik a társadalmi együttélés általánosan elfogadott szabályait, de nem rejtenek magukban annyi kockázatot vagy veszélyességet, hogy azokat bűncselekményként kellene értelmezni. Szabálysértés miatti helyszíni bírságot a rendőrség mellett bizonyos esetekben a vámhatóság, a közterület-felügyelet, a közlekedési hatóság, a mezőőr, a halászati őr vagy a természetvédelmi őr is kiszabhat. De nem csak helyszíni bírság lehet egy szabálysértés következménye. Bővebben itt.

A tavalyi évben országos szinten 728 009 szabálysértési eljárás indult. 2013-ban ez a szám még 1 millió 84 ezer volt, azóta évről-évre csökken. A tavalyi érték mintegy százezerrel kevesebb, mint 2017-ben volt. Itt már nem találtunk megye-specifikus adatokat, de az országos arányok – néhány kivételtől eltekintve – vélhetően jól közelítik a nógrádi helyzetet is.

A szabálysértési elzárással is büntethető ügyek közül a tulajdon elleni szabálysértések, így a kisebb lopások, sikkasztások vagy orgazdaságok emelkednek ki közel 26 ezer üggyel, illetve a csalások és a szándékos rongálások bő tízezer esettel. Közterületen vagy nyilvános helyen leszólítással koldulókkal szemben összesen ötezer eljárás indult tavaly, míg a köztisztasági szabályok megsértése mintegy 24 ezer eljárást tett ki. A szeszes italok árusításának vagy fogyasztásának szabályait megszegőkkel szemben 12 550 esetben intézkedtek.

A kiemelt közlekedési szabálysértések területén az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése volt a leggyakoribb, közel 40 ezer esettel, továbbá a lejárt forgalmi engedélyű járművel közlekedés közel 23 ezer esettel. A lajstromban 16 ezer engedély nélküli járművezetés is szerepel. A szabálysértések miatt indított összes eljárás kétharmadát a közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértése tette ki.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)