Tippek és ötletek a környezettudatos karácsonyhoz

Abban sokan egyetértenek, hogy a karácsony az év egyik legszebb ünnepe. Az elmúlt évtizedek során azonban a szeretet ünnepe egyre inkább a fogyasztás, a költekezés időszakává vált. Némi odafigyeléssel viszont a karácsony is lehet “zöld” ünnep. Cikkünkben a somoskőújfalui Csemete CsaNa Alapítvány segítségével olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek az ünnep környezettudatosabb megélésében.

Az adventi időszakban az otthonok ünnepi díszbe öltöznek, előkerülnek a hangulatos fényfüzérek és a csillogó díszgömbök.

A fényfüzér kiválasztásánál energiatakarékos, LED izzókat válasszunk, mivel ezek sokkal kevesebbet fogyasztanak.

Ezeknek sem kell egész nap világítaniuk: léteznek már napi program alapján világító változatok, melyek nem feltétlenül kerülnek többe. Elektromos árammal működő hangulatfények helyett használhatunk gyertyákat is, azonban legyünk nagyon óvatosak a használatukkal, főleg ha kisgyermek, vagy háziállat is van a háztartásban! Amennyiben az ünnepi világítás működéséhez elemre van szükség, használjunk újratölthető elemeket! A hulladékká vált elemek veszélyes hulladéknak számítanak, ezért ahelyett, hogy a kommunális hulladékba dobjuk, elemgyűjtő pontokon adhatjuk le díjmentesen.

A karácsonyi menü tekintetében is hajlamosak vagyunk túlzásokba esni.Érdemes már pár héttel előbb megtervezni a fogásokat, a beszerzendőket pedig írjuk össze, majd tartsuk is magunkat a listánkhoz. A vásárlás során ügyeljünk arra, ha lehetőségünk adódik, válasszuk a hazai vagy a környékünkön megtermelt élelmiszereket. Hiszen minél közelebbről származik, annál kevesebb energiát fogyaszt annak szállítása.

A karácsonyfa kiválasztásakor nem a vágott fenyő a legzöldebb megoldás, de nem is a műfenyő.

Sokkal környezetkímélőbb, ha dézsás vagy földlabdás fenyőt választunk, hiszen ezek az ünnepek után a kertbe is kiültethetők, vagy adott kertészetekben visszaválthatók.

A projekt az “Szemléletformálási programok” című, KEHOP-5.4.1-16 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 4 998 520 forint támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

Kellő méretű cserép esetén akár több éven át is szolgálják az ünnepet. Használhatunk vázába helyezett fenyőgallyat is “karácsonyfa” gyanánt. A lakás és a fenyő díszítéséhez válasszunk természetes anyagokat, például textilt, vesszőt, gyékényt, agyagot, üveget, papírt, szárított virágot, termést. Ezekből akár saját kezűleg is készülhetnek a dekorációk.

Az ajándékokat újrahasznosított vagy többször is felhasználható anyagokban adhatjuk át, amiket csomagolhatunk például vászonzsákba, vagy tároló dobozba is.

Igyekezzünk valóban használható ajándékokat adni, a méregdrága és felesleges termékek helyett válasszunk bátran élményeket.

Ez lehet koncert, színház, masszázs, közös kirándulás, utazás, valamilyen téli sport, tanfolyam, és bármi, amit együtt csinálhatunk az ajándékozottal. Karácsonyra is ajándékozhatunk szobanövényt, fűszernövényt, magokat vagy virágokat, melyet a következő hónapokban el lehet ültetni, illetve kertészeszközöket, melyeknek egész évben hasznát veheti az, aki kapta.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)