Tetőzni látszik a járvány harmadik hulláma Nógrád megyében

Illusztrációs fotó: Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az országos tisztifőorvos a húsvéti ünnep idejére is azt kérte a lakosságtól, hogy nagy fegyelmezettséggel tartsa be a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat. Müller Cecília pénteken a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott, a vírus nem foglalkozik azzal, hogy húsvét van, ezért mindenki ünnepeljen a lehető legszűkebb családi körben.

Kiemelte, a járvány továbbra is súlyosan zajlik, még mindig magasak a megfertőződéseket, valamint a súlyos megbetegedéseket és az elhalálozást mutató adatok, noha “stabilizálódni látszanak”. Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság kellő fegyelemmel “kibírja” a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet, amit az esetszámok lassú csökkenése követhet.

Sokkal kevesebb van előttünk, mint mögöttünk – fogalmazott.

Müller Cecília megerősítette, hogy az oltásokat minden elé helyezik, ezért az oltópontok húsvét alatt is folyamatosan működnek. Fontosnak nevezte, hogy az időponttal rendelkezők az ünnep alatt is vegyék fel az oltást, hiszen “minden oltóanyag egy-egy életet, egészséget ment”.

Ha az ünnepnapi vagy hétvégi, az átlagtól valamivel rendre alacsonyabb hivatalos fertőzésszámokat még nem is vesszük figyelembe, akkor is úgy tűnik, hogy Nógrád megyében valahol a tetőzés környékén a járvány harmadik hulláma. A helyzet ugyanakkor egyelőre csak ennyiben adhat okot némi bizakodásra, hiszen pénteken még dr. Lászlók Iván, a salgótarjáni kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa is úgy fogalmazott: dupla terheléssel működnek, kritikus a helyzet, mindenkinek komolyan kell venni a járványhelyzetet.

Mindezt a hivatalos fertőzésszámok is alátámasztják: a 14 napos összesített (görgetett) fertőzésszám napok óta nem emelkedett, de érdemben nem is csökkent. Az elmúlt két hétben közel 3000 koronavírussal fertőzött lakost regisztráltak Nógrád megyében, 28 nap alatt pedig mintegy 5500 beteget.

Az elmúlt szűk egy hónap alatt a megye lakosságának közel három százaléka igazoltan fertőzött lett.

Ha mindezt összevetjük azzal, hogy Csach Gábor balassagyarmati polgármester múlt vasárnapi közlése szerint esetükben némileg már csökkent a napi átlagos fertőzésszám, Salgótarján pedig egyike volt azon kevés településnek, ahol a múlt hétre újra emelkedést mértek a koronavírus szennyvízben mért koncentrációjában, akkor a megyeszékhely környékén továbbra is szükséges a fokozott óvatosság és a járványügyi szabályok betartása.

A felelősségteljes magatartás szükségességére Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is felhívta a város lakosságának figyelmét a napokban. Közösségi oldalán azt írta: a koronavírus-járvány terjedése hatalmas méreteket öltött, így még nagyobb fegyelemre van szükség az emberéletek védelmének érdekében. A városvezető elsősorban a megelőző szabályok, így a maszkviselés és a távolságtartás fontosságára figyelmeztetett. Azt írta, koronavírus tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul, telefonon értesítsék a háziorvost vagy a háziorvosi ügyeletet. Fekete Zsolt arra biztatott mindenkit, regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásért a vakcinainfo.gov.hu weboldalon, mert védőoltással megfertőződés esetén elkerülheti a súlyosabb szövődményeket! Vigyázzanak egymásra; vigyázzunk egymásra! – írta Salgótarján polgármestere.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! – Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán (Fotó: MTI/Balázs Attila)