TeSzedd a (nógrádi) Kéken!

TeSzedd a Kéken! – Nógrádban is aktívak voltak a csatlakozó önkéntesek (Fotó: Félegyházi Éva)

Az elmúlt hétvégén lebonyolított országos TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétszedési akcióhoz kapcsolódva szervezte meg a Magyar Természetjáró Szövetség a TeSzedd a Kéken! elnevezésű, az Országos Kékkör útvonalát megtisztító hulladékgyűjtést. Lévén a kék jelzés Nógrádot is keresztbe szeli, megyénkben is csatlakoztak az akcióhoz.

A megtisztított útvonal hossza Nógrádban közel 150 kilométer volt a Mátraszentistván – Mátraverebély – Szentkút – Sámsonháza – Nagybárkány – Alsótold – Felsőtold – Hollókő – Nógrádsipek – Cserhátsurány – Szandaváralja – Becske – Kétbodony – Romhány – Alsópetény – Felsőpetény – Ősagárd – Szendehely – Magyarkút szakaszon. Az akcióban a kék jelzés mentén fekvő számos önkormányzat önkéntese, így polgármesterek, gyerekek, felnőttek vettek részt, szervezetileg pedig a salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesülete, a Tarjáni Szabadidősport Klub tagjai, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakemberei és az Ipoly Erdő Zrt. erdészei csatlakoztak, összesen 15 csapattal.

Az akciót megelőző időszakban a program helyi koordinátorai felmérték és koordinátákkal látták el a kék jelzés útvonala mentén található illegális szemétlerakó helyeket. Ezekről a problémás erdei, természeti helyszínekről a felhíváshoz csatlakozó 208 fő összesen 147 szeméttel teli zsákot hozott ki a megadott gyűjtőpontokra. A szemétszedésért minden önkéntesnek egy jelvény járt, továbbá az ország erdészetei köszönetképpen minden résztvevőnek szállásdíj-kedvezményt ajánlottak fel, egyes önkormányzatok pedig emléklapokkal köszönték meg a segítséget.

A TeSzedd a Kéken! akció ősszel, szeptember 19-én folytatódik majd, a Nógrád megyei koordinátorok (Tóth Beáta és Félegyházi Éva) ekkor is várják majd a segíteni szándékozó természetjáró önkénteseket. A Magyar Természetjáró Szövetség akciójáról a www.teszeddakeken.hu honlapon lehet bővebben tájékozódni.

TeSzedd a Kéken! – Nógrádban is aktívak voltak a csatlakozó önkéntesek (Fotó: Félegyházi Éva)
TeSzedd a Kéken! – Nógrádban is aktívak voltak a csatlakozó önkéntesek (Fotó: Félegyházi Éva)

Az országos akció is igen sikeres volt, hiszen rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a péntektől vasárnap délutánig tartó akcióban – közölte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség az MTI-vel. Az TeSzedd! programban a becsült adatok szerint több mint 170 ezren dolgoztak; az önkéntesek 1590 helyszínen csaknem 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el. Az akció célja nem csak az eldobált szemét összeszedése, az illegális hulladéklerakók felszámolása, hanem a társadalmi szemléletformálás, a környezet iránti érzékenység erősítése is, de az előzőeken kívül az önkéntességet, illetve az önkéntes tevékenységet népszerűsítő, és közösségépítő szerepe is van.

Forrás: www.nosza.info

Kiemelt fotó: TeSzedd a Kéken! – Nógrádban is aktívak voltak a csatlakozó önkéntesek (Fotó: Félegyházi Éva)