Természettudományi tehetséggondozó program zajlott a Bolyaiban

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 2020-ban másodszor nyert támogatást ahhoz, hogy a természettudományok iránt érdeklődő diákok számára az intézményben tehetséggondozó programokat szervezzenek. A pályázat szakmai anyagának tematikáját Bagyinszki Boglárka és Tóth Dóra biológia és kémia szakos tanárnők állították össze, ők vezették a szakköri jellegű foglalkozásokat is.

A téma kiválasztása és a foglalkozások megszervezése során elsődleges szempont volt a részt vevő diákok képességének kibontakoztatása és fejlesztése, illetve olyan munkamódszerek választása, amelyek a diákok számára élményszerű ismeretszerzést tesznek lehetővé – ismertette a 3100.hu érdeklődésére Bagyinszki Boglárka szaktanár, igazgatóhelyettes.

A Bolyai János Gimnázium projektjében 15 diák vett részt, akik a környezeti tényezők biológiai és kémiai aspektusait vizsgálták, megismerkedtek a környezetszennyezés laboratóriumi modellezésével és felmérték lakóhelyüket környezetvédelmi szempontból. A munka hatékonyságát az iskola jól felszerelt természettudományos laboratóriuma nagyban elősegítette, ugyanakkor ebből a pályázatból egyben tovább bővíthették a labor eszközkészletét.

A program során a diákok logót is terveztek a tehetséggondozó szakkörökhöz kapcsolódóan, amelyet végül egy-egy pólón mindenki örök emlékként haza is vihetett. Mint ismert, a salgótarjáni gimnázium Akkreditált Kiváló Tehetségpont, ez a pályázat jól illeszkedett az iskola profiljához. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, a Nemzeti Tehetség Programhoz illeszkedő, Tehetséggondozás a természettudományokban című pályázat támogatásával a fent leírt célokra a Bolyai János Gimnázium egymillió forintot fordíthatott.

Kiemelt fotó: Bagyinszki Boglárka és Tóth Dóra biológia és kémia szakos tanárnők a programhoz csatlakozott diákokkal a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban