Természetbarát csapat felkészítése zajlik a geoparknál

Az országos trendekhez igazodva három, a térségben aktívan jelenlévő ún. “jármód” művelői alkotják majd a Novohrad – Nógrád Geopark természetbarát csapatát, felkészítésük az “Ökoturisztikai programok és helyi termékek népszerűsítése a Novohrad-Nógrád Geopark területén” című, LEADER Térségek Közötti Együttműködés részeként megvalósuló pályázat részeként kezdődött meg.

Gyalogos természetjárók, hegyikerékpárosok és lovasok, mintegy negyvenen alkotják a gerincét annak a természetbarát közösségnek, akik segítségével kívánja majd specifikus programjait megvalósítani a geopark. A programban felnőttek is részt vesznek, hiszen a közeljövőben induló garantált programok lebonyolításához (vezetett túrák, szakmai programok, táborok) szükség van a térség értékeit ismerő és bemutatni tudó segítőkre, akik a gyalogos, hegyikerékpáros és lovas csoportok vezetőiként kalauzolják majd a turistákat.

Többségében azonban fiatalok szerepelnek a programban, mivel a cél, hogy a mostani iskolások később már egy erősebb identitástudattal járulhassanak hozzá a térségi értékek védelméhez és egyben bemutatásához. A geopark vezetőinek reményei szerint a bevont gyalogos természetjáró, hegyikerékpáros és lovas fiatalok élményeikkel a kortársaiknál is felerősítik majd a környezetünk iránti érdeklődést és fogékonyságot, hiszen ők az átlagnál már most erősebb kötődéssel bírnak természeti értékeinkhez.

A program végeztével a résztvevők egységes “egyenruhát” is kapnak, ezzel is erősítve közösségérzetüket és az ügy iránti elkötelezettségüket. A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg.