Térkőprobléma miatt áll az OTP Bank előtti járda felújítása

Az elmúlt hetekben több olvasónk is elégedetlenségét fejezte ki szerkesztőségünk felé a salgótarjáni OTP előtti járdaszakaszon tapasztalható áldatlan állapotok miatt. Mint azt olvasóink megfogalmazták: elfogadták volna, hogy “nyakig sárban kelljen gyalogolni egész télen, ha a hideg évszak elmúltával megtörtént volna a befejezés”.

Azzal kapcsolatban, hogy miért áll a felújítás a bank előtti területen, az önkormányzat közölte: kiemelt szempont, hogy a járdaszakasz és a templom előtti rész egységes képet mutasson majd.

A Pécskő úttól a templom előtti kereszteződésig tartó járda két különböző projektben újul meg. Az OTP Bank előtti szakasz az önkormányzat beruházásában valósul meg kormánytámogatásból, fejlesztési hitelből és a bank pénzbeli hozzájárulásából. A templom és környezete, így a támfal, a lépcsők és a járda felújítása is a Váci Egyházmegye beruházásában, a Modern Városok Programban érkező kormányzati támogatásából zajlik.

Ennek érdekében tavaly, a kivitelezés(ek) elindítása előtt több egyeztetés zajlott, ezeken megtörtént a térkő kiválasztása is. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az alapelv az volt, hogy a legolcsóbb olyan térkövet építsék be, amely jó minőségű. A megrendelésnél azonban kiderült, hogy a szükséges mennyiség legyártásához nincs elég gyártói kapacitás, emiatt másik térkövet kellett választani.

Az új térkő kiválasztásához és megrendeléséhez a két fejlesztés kivitelezőinek és tervezőinek együttműködésére is szükség volt. Ez a második egyeztetési folyamat április első felében zárult le. Az önkormányzat által közöltek szerint a mindkét beruházó részéről megfelelőnek ítélt térkövet már gyártják, szállítása május második felében várható. Hozzátették: ha a térkő megérkezik és az időjárás is engedi, egyből nekilátnak a kivitelezés befejezéséhez.

Fizetős lesz a bank előtti parkoló

A járdaszakasz és az újonnan kialakítandó parkolók kérdésköre a városi közgyűlés március végi ülésén is megjelent. Fekete Zsolt polgármester már akkor jelezte, hogy bár az időjárás engedné, hogy a kivitelező folytassa a munkát (a térkő hiányában is), de “egyszer akarnak felvonulni, egy ütemben szeretnék befejezni a beruházást”. Azt is jelezte: a kivitelezést eredetileg is két ütemben tervezték megvalósítani.

Fekete Zsolt kérdésre reagálva közölte: az újonnan kialakítandó parkolóhelyek használatért fizetni kell majd. A polgármester ismertetése szerint ez a bank kérése volt annak érdekében, hogy az oda érkező ügyfelek napközben meg tudjanak állni járműveikkel a pénzintézet közvetlen közelében.

3100.hu Fotó: A járdafelújítás és parkolóépítés helyzetképe 2019. május 8-án