Telt házzal nyitott a hétvégén a mátraszentistváni Sípark!

Síelők a mátraszentistváni Síparkban (MTI Fotó: Komka Péter)

Mindenki a hideget és a telet várta a hegyen, a két ünnep között a Mátrában már telt ház volt a szállodákban.

A sípályán is nagyon sok érdeklődő figyelte az előkészületeket, míg végre az elmúlt napok rendkívül hideg időjárásának köszönhetően bekapcsolták a hóágyúkat a Mátraszentistváni Síparkban. Az új év első hétvégéjére kinyitottak a pályák. A nem ritkán -14 fokos hidegben átlagosan 60-80 cm hóréteg készült el. Mátraszentistvánon jelenleg a felső réten, három pályán lehet síelni. Jól működnek a vadonatúj hóágyúk amelyet az idei szezonra vásároltak, így már egyszerre 18 gép szórja a havat.

Úgy tűnik a következő héten marad a 0 Celsius-fok alatti hőmérséklet a Mátrában, így semmilyen veszély nem fenyegeti a hóágyúzott havat. Sőt, egy hét múlva újabb pályák megnyitását tervezik – tájékoztatta honlapunkat Erbeszkorn Tamás, a Sípark szóvivője.

Ma egyébként annyian látogattak fel a Mátrába, hogy nem sokkal dél után a közútkezelő és kékestetői sícentrum üzemeltetője elővigyázatosságból – a rendőrség közreműködésével – lezárta a felfelé tartó forgalom elől a Mátraháza és Kékestető közötti aszfaltcsíkot. Ezt nem sokkal 16 óra oldották fel.

Várhatjuk a havat

A következő napokban hidegebb, téliesebb időre kell készülni, többfelé várható havazás, akár hófúvás is, helyenként akár mínusz 16 Celsius-fokig is hűlhet a levegő. A hét második felében várható némi enyhülés, ekkor akár plusz 8 fokig is melegedhet az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Mint korábban is írtunk már róla, előszeretettel hagyatkozunk a szlovák időjárás-előrejelzésekre is, melyek – tapasztalataink szerint – a határ-menti régióban sokszor pontosabbak tudnak lenni. Itt hőmérsékleti értékeket tekintve hasonlóakat jósolnak, mint amit feljebb is olvashattunk. A havazás oldaláról hétfőn déltől kezdődően kora estig jósolnak egy kis havazást “mutatóba”, valamint a keddről szerdára virradó éjszakára.

 

Kiemelt fotó: Síelők a mátraszentistváni Síparkban (MTI Fotó: Komka Péter)