Telek Ervin emlékének ajánlották a Szociális Munka Napjának salgótarjáni eseményét

A Szociális Munka Napja alkalmából rendezett elismerések átadásával egybekötött ünnepséget hétfőn a József Attila Művelődési Központban Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja.

Az Országgyűlés 2016 decemberében döntött arról, hogy november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánítja. Ezen a napon ráirányítják a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat. Ebből az alkalomból rendezték meg az eseményt hétfőn, Salgótarjánban is.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere az ünnepségen megfogalmazta: húsz évet töltött el ezen a szakterületen, tudja mit jelent itt dolgozni. A városvezető szerint a szociális szférában dolgozók egyik legnagyobb kihívásai azok a helyzetek, amikor “nem lehet úgy segíteni, ahogyan kellene”, illetve ezzel párhuzamosan az, hogy a munkavégzést rengeteg minden megköti, “legfőképp a pénz”. Fekete Zsolt közvetlenül szólva a megjelentekhez azt mondta: tudja, ismeri a sokszor, sokakat érintő problémákat; milyen megküzdeni azokkal a helyzetekkel,

amikor valaki életét nem tudjátok megoldani, vagy azt meg tudjátok, de éppen a sajátotokat nem.

A polgármester az önkormányzat oldaláról megadható támogatásáról biztosította a városban és környékén a szociális szférában dolgozókat, amire az is biztosítékot nyújt véleménye szerint, hogy a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségeken még nem fordult elő, hogy a Salgótarjáni Közgyűlés ilyen magas létszámban képviseltesse magát, mint most.

Az eseményen a közelmúltban elhunyt Telek Ervinről, a szociális ellátás területén több évtizedes, kiemelkedően eredményes tevékenységet végzett szakemberről is megemlékeztek. Telek Ervin 1990 novemberétől a 2019 augusztusának végén bekövetkezett haláláig dolgozott Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központjában. Az első években családgondozóként, majd 1998-tól addiktológiai konzultánsként, később osztályvezetőként, valamint a támogató szolgálat, a közösségi ellátások, “alacsonyküszöbű” szolgálat szakmai vezetőjeként, vezető koordinátoraként. A szakember számos hazai és nemzetközi konferencián szerepelt előadóként nagy sikerrel, jellemzően gyermekeket és fiatalokat érintő témákban. 2015-ben kérte nyugdíjazását, az elmúlt években tanácsadóként segítette az intézmény szakmai munkáját.

Telek Ervin tagja volt a Magyar Addiktológiai Társaságnak, a Magyar Mentálhigiénés Szövetségnek, a Szociális Munkások Szakmai Szövetségének. Munkája elismeréseként 2001-ben Kerezsi Endre díjat, 2006-ban Salgótarján Gyermekeiért és Ifjúságáért díjat kapott, majd 2012-ben Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője “Elige Vitam” (“Válaszd az életet”) kitüntetésben részesítette.

Benneteket, azokat a szakembereket köszöntjük ezen a napon, akik az év minden napján mély elhivatottsággal gondozzák segítségre szoruló embertársaikat – mondta az ünnepségen Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központjának vezetője. Peleskei-Balázs Rita a Szociális Munka Napjának idei, salgótarjáni eseményét Telek Ervin emlékének ajánlotta,

hiszen az intézmény jórészt az ő szakmai, módszertani elképzelései, ajánlásai alapján épült, bővült, fejlődött, változott több évtizeden át.

Az igazgató munkahelyi közösségüknek azt kívánta, hogy az továbbra is olyan befogadó és összetartó, a nehézségekkel küzdő emberekkel szolidáris közösség legyen a folytatásban is, mint eddig volt.

Az ünnepségen elismerést vehetett át a hajléktalan ellátásban dolgozó Zajdáckiné Gregus Bernadett; Bódi Csaba, a Férfi Átmeneti Szálló munkatársa; a Családok Átmeneti Otthona kollektívája; Herczeg Istvánné kisgyermeknevelő; Blaskó Győzőné és Handó Józsefné salgótarjáni gondozók; Csonka Andrásné, a karancssági és Török Andrea, a somoskőújfalui házi segítségnyújtás munkatársa; a szociális szférában 34 éve dolgozó Háromné Deme Erzsébet szociális gondozó; Oláh Eszter, a központ esetmenedzsere; Molnárné Mester Ágota Karancskesziben és Ságújfaluban családsegítői feladatokat ellátó szakember; továbbá Bábel Mónika óvodai-iskolai szociális segítő munkatárs.

Az ünnepségen a karancssági Formál-Lak Jelenlétház által alapított, 14 fiatal alkotta GULLIPE hagyományőrző táncegyüttes; illetve Tóth Tibor és Tóth-Beeri Szilvia műsorát láthatták a meghívott vendégek.

 

Kiemelt fotó: A Szociális Munka Napjának idei díjazottjai Fekete Zsolt polgármester és Peleskei-Balázs Rita igazgató társaságában, a József Attila Művelődési Központ Színpadán (Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)