Tél továbbra sincs, de hó azért van a Polyána-hegység sípályáin

Ha kiterjedt téli, havas tájakban nem is lehet gyönyörködnünk sem itthon, sem a közeli szlovák térségekben, a sípályák hóágyúit azért működtetni tudják a síterepek üzemeltetői. A Salgótarjánból hétvégente induló síbuszokkal elérhető pályák mindegyike nyitva van.

A közeli szlovák síterepek irányába az első januári hétvégén indultak el a síbuszok Salgótarjánból. A síbuszok minden szombaton és vasárnap reggel 7 órakor indulnak Salgótarjánból, a városi sportcsarnok parkolójából, visszafelé pedig 15 órakor Kokava Líniáról. A síbuszokra a menettéri jegyár 5 euró, a járatokról további információ és a jegyelőfoglalási felület ide kattintva érhető el. Az induló- és érkezőpontként funkcionáló salgótarjáni sportlétesítmény vezetése azt kéri a síbuszokhoz autókkal érkezőktől, hogy az itteni hétvégi rendezvények miatt lehetőleg a Losonci úti sportcentrum területét használják az egész napos parkolásra.

A területileg illetékes szlovák turisztikai szervezet tájékoztatása szerint a Salgótarjánból induló síbuszokkal elérhető mind a négy síterep nyitva van. Kosútkán 30-40, Látky Kocanda esetében 35-40, Látky Zerrenpach síterepén 10-30, Kokava Línián pedig 30-60 centiméter közötti a hóvastagság.

A síbuszokra jegyet váltókat egyébként senki sem kötelezi arra, hogy felcsatolják a léceket. A lehetőséget így azok is bátran igénybe vehetik, akik egy kellemes sétát tennének a síterepek környékén a hegyekben, egy kis hüttézéssel összekötve.

A nógrádi, Salgótarján környéki sízők számára nem ismeretlen síterepekről van egyébként szó, hiszen például a megyeszékhelyi tűzhelygyárnak és az egykor háztartási és katonai cikkeket gyártó füleki mázgyárnak, a Kovosmaltnak intézményesített kapcsolatai is voltak egymással. Erről az idei szezont indító, első járatok közlekedését követően írtunk, melyekkel mi is felkerestük a pályákat.