Tehetséggondozó programot valósított meg a Táncsicsban a Regulus Egyesület

Informatikából és természettudományokból, tanórákon túlmutató ismeretek megszerzésére adott újabb lehetőséget a Táncsics tehetséges diákjai számára a Regulus Környezetvédelmi Egyesület. A Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósult, NTP-MTTD-18-0020-as számú, a “Digitális kompetenciák és személyiségfejlesztés” című pályázat műhelymunkára és szakmai kirándulásokra is lehetőséget adott.

A Regulus Környezetvédelmi Egyesületet a Táncsics Mihály Szakközépiskola 13 pedagógusa alapította, 2010-ben. Az elmúlt években az egyesület tevékenységei szerteágazóak voltak: különböző programok, foglalkozások, szakkörök, versenyek, témanapok, táborok, műhelymunkák, rendezvények körében igyekeztek az alapítók által meghatározott célokat megvalósítani. Az egyesület a tehetséggondozás terén (is) számos pályázatával nyújtott segítséget elsősorban a Közgés diákoknak.

A 60 órás műhelymunka során előadások is elhangzottak egy-egy témából, de nagyobb hangsúlyt kapott a csoportmunka, az önálló tevékenység, a tanulókkal való egyéni foglalkozás. Az egy évig tartó programban lehetőségük volt a diákoknak szakmai kirándulásokra, önismereti klubfoglalkozásokra is.

Egy kétnapos program keretében Eger nevezetességeivel ismerkedtek meg a diákok, ahol számos új érdekességgel találkoztak például az Eszterházy Károly Egyetem planetáriumában. Az előadás segítségével sok új és hihetetlen dolgot tanulhattak meg a csillagrendszerről, a csillagképekről és az égboltról. A Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontjában tett látogatás során megismerkedtek a Salgó vár évszázadaival és a határon átnyúló geopark földtani értékeivel is.

A pályázat hozzájárult ahhoz, hogy a tanulóknak olyan készségei, kompetenciái alakuljanak ki és fejlődjenek, amelyeket tanórákon, illetve egyéb területeken is alkalmazhatnak. Az igy szerzett többletkompetenciák növelik az önbizalmukat, ami pozitív személyiségbeli változást hozhat és ösztönzőleg hat a további fejlődésükre is.