Tegyünk az “unokázós” trükkös csalások ellen!

Illusztráció!

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság nyomozást indított csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki tegnap az éjszakai órákban egy idős balassagyarmati nőt hívott fel telefonon és az unokájaként mutatkozott be. A férfi – az idős asszonyt megtévesztve – elmondta, hogy sürgősen pénzre van szüksége mivel bajba került, és odaküldi egyik ismerősét, aki elviszi neki a pénzt. A sértett a későbbiek során a lakásnál megjelenő ismeretlen személynek nagyobb összegű készpénzt adott át, aki ezt követően a helyszínről távozott.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy az ilyen bűncselekmények elkerülése, megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat.

  • Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önöket!
  • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
  • Az ilyen jellegű telefonhívást követően haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
  • A csalók más hasonló módszerekkel is megpróbálnak pénzhez jutni, és ismeretlen személyek akár közműszolgáltatók, segélyszervezetek, hatóságok nevével visszaélve bejuthatnak az Önök otthonába, hogy eltulajdonítsák értékeiket. Ne engedjen be idegeneket az otthonába, ha ez mégis szükséges kérje meg egy bizalmasát, hogy legyen jelen ebben az esetben!
  • Legyenek mindig nagyon óvatosak, körültekintőek!
  • Tanácsainkra hívják fel, a környezetükben élő idős emberek figyelmét!

Kérik továbbá, hogy segítsék a rendőrség munkáját azzal, hogyha ilyen tartalmú telefonhívást kapnak, vagy ilyen jellegű cselekmény a tudomásukra jut, esetleg a már említett jogsértést sérelmükre elkövették, tegyenek haladéktalanul bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, illetve névtelenségük megőrzése mellett a +36 80 810 107-es “Telefontanú” zöld számon. (A “Telefontanú” hétfőtől – csütörtökig 8 és 16 óra között, péntekenként 8 és 13 óra között érhető el.)

 

Kiemelt fotónk illusztráció!