Távközlési adótornyot építenének Salgóbányára

Helyi turisztikai szakemberek a térség legfőbb vonzerejének tartott tájképért aggódnak. A kivitelezést megelőző előzetes vizsgálati dokumentációt beadó Magyar Telekom Nyrt. azon a véleményen van, hogy “a létesítmény tájba illesztését a meglévő növényállományok biztosítják”.

Mindenekelőtt egy fontos, általános részletről. Az, hogy ezt a kérdést most könnyen kibonthatjuk, egy államigazgatási változás teszi lehetővé. Januárban írtunk róla, hogy Nógrád megye területét illetően a Pest Megyei Kormányhivataltól a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatalához került a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági ügyek lefolytatása. Ezzel a lépéssel a területünket érintő ügyekre is nagyobb rálátása lett a helyi közösségnek – az információáramlást a közérdeklődésre számot tartó ügyekben pedig a Nógrád Megyei Kormányhivatal illetékesei is segítik. A hivatal pénteken tette közzé a beruházással kapcsolatos dokumentációt, ennek közzétételtől számítva 21 napig áll rendelkezésre arra, hogy észrevételeket tehessenek az érintettek.

A helyi szóbeszédben már korábban elterjedt a torony megépítésének terve, de a közgyűlés februári ülésén is szóba került a tervezett beruházás. Helyszíne a salgóbányai tábor szomszédsáságban lévő ingatlan lenne, a “vár alatti parkoló” mellett. Helyi turisztikai szakemberek azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a torony a medvesi térség legfőbb vonzerejének tartott tájképbe rondít majd bele.

3100.hu | Pazar légifelvételek is készültek a Medvesi Fotós Maratonon

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Medvesi Fotós Maratont – állóképek mellett mozgóképeken is csodálatos pillanatokat örökítettek meg a résztvevők.

A 30 méter magas építmény ugyanis kiemelkedik az erdővel borított salgói térségből. Információink szerint a Novohrad – Nógrád Geopark(ot irányító Nonprofit Kft.) már jelezte fenntartásait az eljárást lefolytató járási hivatal felé a beruházás tájesztétikai szempontjait illetően. Nem a szolgáltatás ellen vannak, hanem azt javasolják, hogy vizsgálják meg az alternatív lehetőségeket is, hogy a tájkép ne sérüljön. Meg nem erősített információink szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is a tájképi kérdéseket vetette fel az ügyben. A Magyar Telekom Nyrt. által beadott dokumentáció 13. számú melléklete foglalkozik részletesen a kérdéssel. A dokumentum legfőbb megállapítása ebben a kérdésben a következőképpen szól.

A vizsgált tájrészletben a beruházási terület 500 méteres környezetében nincs olyan kiemelkedő vagy védendő tájképi elem (vár, várrom, templomtorony, sziklaszirt stb.), melynek a tervezett objektum látványbeli vetélytársa lenne vagy annak kedvező hatását elnyomná vagy eltakarná. Az 500 méternél távolabbi tájelemek (Salgó vár, Boszorkánykő, geopark látogatóközpontja és kilátója) felől a teljes torony nem, csak a toronycsúcs lesz látható a tájba illesztést már a telepítés pillanatában megvalósító környező fák és erdőállományok valamint a domborzat miatt.

Salgóbányán a mi tapasztalataink szerint jelenleg a Telenor hálózata érhető el elfogadható mértékben, míg a Telekom és a Vodafone hálózata kevésbé vagy egyáltalán nem. A beruházás miatt aggódók legfőbb felvetése is arra vonatkozik, hogy ezek szerint biztosítható a szolgáltatás úgy, hogy a torony nem a közvetlen közelben található.

 

Kiemelt fotó: A torony látványterve északról nézve (Forrás: A Magyar Telekom Nyrt. által a Salgótarján, 12190 hrsz. alatti ingatlanra telepíteni kívánt távközlési adótoronyra /bázisállomás/ vonatkozó, a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet szerinti előzetes vizsgálati eljárás dokumentumcsomagjának melléklete)