Tárolásra érkeznek Kisterenyére a vasúti betonaljak

A Somoskőújfalu-Hatvan vasútvonalon 476 ezer fizető utast regisztrált tavaly a MÁV tavaly, 54 ezerrel kevesebben, mint 2017-ben. A vasúttársaság a 3100.hu megkeresésére adott tájékoztatása alapján a vonalon átlagban naponta ezerháromszázan, vonatonként pedig átlagban kevesebb mint ötvenen váltanak jegyet.

Ugyanakkor a számok nem tartalmazzák azon utasok adatait, akik jogszabály alapján díjmentesen; START Klub Bónusz, VIP vagy Prémium kártyákkal; vagy manuális kiállítású, esetleg viszonylat nélküli jeggyel utaznak. A MÁV azt is hozzáteszi, hogy várakozásaik szerint a Rákos-Hatvan vasútvonal tavaly megkezdett felújításának befejezése után az utazási igények a kapcsolódó vonalszakaszokon, így a Kelet-Nógrádot keresztbeszelő vonalon is megnövekedhetnek.

Az elmúlt négy évben országos szinten 3,6 milliónál is többel nőtt a vasúti közlekedést választók száma. Az utasszám többmilliós emelkedése ugyanebben az időszakban a vasúttársaság jegybevételének 2,4 milliárd forintos növekedését eredményezte. Évről évre növekszik a vasutat előnyben részesítők száma 2015 óta: 138,2 millióról négy év alatt fokozatosan 141,8 millióra nőtt azok száma, akik a leginkább környezetkímélőnek számító vonatközlekedést választották.

Az említett fővonali felújítás kapcsán az elmúlt hetekben vasúti betonaljak felhalmozása kezdődött meg Kisterenyén. A MÁV tájékoztatása szerint azért választották ezt a helyszínt, mert ez volt a legközelebbi, elegendő rakterülettel rendelkező állomás. A vasbeton aljak ahogyan februárban, úgy március második felében is két ütemben érkeznek majd Kisterenyére. Ezen felül előreláthatólag még augusztusban és szeptemberben lesz szállítás. A betonaljak tárolási céllal érkeznek az állomásra.

A MÁV érdeklődésünkre azt is jelezte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél nincs elrendelve a vonal felújítása, de a vasúttársaság terveiben sem áll rendelkezésre nagyobb felújításhoz szükséges forrás a következő két évben. Jelentősebb állagmegtartó beavatkozás azonban idén is lesz, ennek ideje alatt áprilisban két hétig a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek majd Somoskőújfalu és Hatvan között.

 

Kiemelt fotó: Vasúti betonaljak érkeztek a kisterenyei állomásra (Fotó: Kővári József)