Tarnóczi Jakab fiatal salgótarjáni rendező a színikritikusok díjjelöltjei között

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit, a díjjelöltek között idén salgótarjáni érintettséget is találhatunk. A voksolásban idén huszonkét színikritikus vett részt, akik ezúttal is 15 kategóriában szavaztak.

A szinhaz.org honlapon közzétett listán kategóriánként három név található, közülük a győztesek személyére azonban csak a szeptember 22-i, Katona József Színházban rendezendő gálaesten derül ki. A legígéretesebb pályakezdők a báb- és a prózai színházat képviselik, van közöttük színész és rendező is. A névsort itt Markó-Valentyik Anna bábművész, Vizi Dávid tavaly végzett színművész és a salgótarjáni Tarnóczi Jakab, a színművészetin frissen végzett rendező alkotják.

Tarnóczi Jakab már tanulmányai alatt is számos színházban rendezett a fővárosban és vidéken. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban Katajevtől a kör négyszögesítése című darabot 2016 őszén, míg Heinrich von Kleist egyfelvonásosát, Az eltört korsót tavaly tavasszal vitte színre. Utóbbi darabbal vendégszerepel majd szeptemberben a Vidéki Színházak Fesztiválján a salgótarjáni társulat. Tarnóczi Jakab az előttünk álló színházi évadban is rendez majd szülővárosában: szeptember második felében Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akarok című komédiáját láthatja tőle a közönség Salgótarjánban.

 

Kiemelt fotó: Tarnóczi Jakab (Fotó: Katona József Színház / Rácz Gabriella)