Táplálékának emészthetetlen részei okozták Január, az itthon telelő gólya vesztét

A Január nevű fehér gólya Szécsény határában 2016. november 15-én. A madár rendszeresen tölti a hideg hónapokat az Ipoly-völgyben, felbukkanását először 2014 januárjában jelezték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Az egyesület munkatársai 2014 márciusában műholdas jeladóval látták el a madarat. (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A Január nevű fehér gólya már a negyedik hazai telelésére készült, a hideg hónapokat most is az Ipoly-völgyben, Szécsény környékén töltötte. Az eplusztult állatot január 12-én találták meg.

 

A madár a leghidegebb időszakokban is tudott táplálkozni, a korábbi évek tapasztalatai szerint havas időben egy marhakarám környékén vadászott a jószág által felzavart egerekre és pockokra. Szükség esetén a szakemberek készen álltak arra is, hogy etessék a negyedik alkalommal is áttelelni készülő példányt. A Január nevű fehér gólya felbukkanását először 2014 januárjában jelezték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Az egyesület munkatársai ekkor látták el műholdas jeladóval a madarat, hogy megfigyelhessék mozgását.

 

A Január nevű áttelelő madár január 12-én pusztult el, tetemét a Fővárosi Állat- és Növénykertben Sós Endre vezető állatorvos vizsgálta meg. Az elhullás oka a madár emésztőrendszerében a táplálékállatok szőréből és egyéb emészthetetlen részeiből képződött úgynevezett bezoár okozta gyulladás és elzáródás volt, melynek kialakulása valószínűleg a főként kisrágcsálókból álló táplálkozásra vezethető vissza. Mindazonáltal a gólyák túlnyomó többségének az ilyen emészthetetlen táplálék-összetevők nem okoznak gondot, ezektől (a baglyokéhoz hasonló) napi többszöri köpeteléssel probléma nélkül megszabadulnak – közölte az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az MTI-vel.

 

A Január nevű fehér gólya Ludányhalásziban 2015. december 26-án (MTI Fotó: Komka Péter)
A Január nevű fehér gólya Ludányhalásziban 2015. december 26-án (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Annak ellenére, hogy az áttelelés rendkívül kockázatos döntés, az itt maradó gólyák rendkívül jól bírták a telet az elmúlt években és a mostani kemény fagyok idején is. Többségük az alapvetően szükségtelen emberi segítség nélkül vészeli át a fagyos hónapokat, a Januáréhoz hasonló elhullásról eddig nem volt hazai adat.

 

Kiemelt fotó: A Január nevű fehér gólya Szécsény határában 2016. november 15-én (MTI Fotó: Komka Péter)