Tanösvényen mutatják be Kozárd környékének értékeit

Az egyik legújabb tanösvény-telepítés a geopark területén a Nógrádszakál melletti Páris-patak völgyében valósult meg (Forrás: nyugattolkeletig.ipolyerdo.hu)

LEADER térségek közötti együttműködés keretében valósít meg fejlesztéseket a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft., partnerszervezeteivel együttműködve. A GeoTurPlusz – A Novohrad – Nógrád Geopark szisztematikus turisztikai fejlesztése című pályázat részeként a most már igen nagy számban elérhető, geoparkos arculatú információs táblákkal ellátott tanösvények és bemutatóhelyek köre is bővül a Kozárd melletti geológiai és természeti értékek ilyen típusú bemutatásával.

Ilyen tanösvényeken és bemutatóhelyeken sétálhatnak a természetjárók Salgótarján környékén a Karancs, a Pécskő vagy a Boszorkány-kő környékén, de tanösvény vezet immáron a “bárnai kövekhez” (Kis-kő, Nagy-kő, Szér-kő), a kishartyáni Kőlyukoldalhoz, a béri andezit-oszlopokhoz vagy a nógrádszakáli Páris-patak völgyének értékeihez.

Kozárd település egy kőzetrétegtani egység névadója – fontos része a hazai geológiai értékeknek. Innen írták le a megközelítőleg 12-13 millió éve, sekély, félsósvizű tengerben keletkezett üledéksorozatot, ami igen gazdag kagyló, csiga és szabad szemmel nem látható ősmaradványokban is. Vannak olyan rétegei, amit szinte csak a centiméteres nagyságú csigák összességei alkotnak. A jövőben ezt mutatja be a projekt részeként megvalósuló, a Zöld Pihenő Alapítvány által telepítendő tanösvény.

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Kiemelt fotó: Az egyik legújabb tanösvény-telepítés a geopark területén a Nógrádszakál melletti Páris-patak völgyében valósult meg (Forrás: nyugattolkeletig.ipolyerdo.hu)

(x)