Takarékosságot kér a fogyasztóktól a vízmű

Ivóvíz-takarékosságra kéri az ellátási területén élő fogyasztókat a kazincbarcikai székhelyű Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.

Mivel az időjárási előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban is marad a kánikula, így hasonlóan, mint Európa más részein, az ÉRV Zrt. szolgáltatási területén is megnövekszik a vízigény. Ilyenkor fokozottan javasolt a tudatos, fenntartható vízhasználat, a szolgáltatott víz ivóvíz célú felhasználása – teszik hozzá.

A cég közleményében arra kéri borsodi, hevesi és nógrádi több mint 700 ezer fogyasztóját, hogy lehetőség szerint az elkövetkezendő napokban mellőzzék a medencék ivóvízzel való feltöltését, az autók ivóvízzel való mosását, a hosszabb időtartamú, nagy területen történő ivóvízzel való locsolást, aki csak teheti, takarékoskodjon az ivóvízzel.

Ezzel az átmeneti odafigyeléssel közösen kíméljük vízbázisainkat, óvjuk vízkészleteinket – teszi hozzá az ÉRV Zrt.

 

Pintér Sándor szerdától tartósan vízhiányos időszakot állapított meg

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter – derült ki a Hivatalos Értesítő keddi számából. A közlemény szerint a belügyminiszter a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az ország egészére vonatkozó vízhiány megállapításánál a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatait és a hidrometerológiai előrejelzéseket vette figyelembe.

A vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvény arról is rendelkezik, hogy a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

A tartósan vízhiányos időszak várható kezdetét és végét a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével a vízgazdálkodásért felelős miniszter a Hivatalos Értesítőben teszi közzé – írja az MTI.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)