Szvorák Zsuzsanna kapta a Helytállásért díjat

Szvorák Zsuzsanna a Pro Probitate - Helytállásért díjat Csáky Páltól, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselőjétől és képviselőjelöltjétől, az elismerés egyik alapítójától vette át (Fotó: MTI/Komka Péter)

A losonci Zsinagógában vasárnap átadták a felvidéki magyarság legnagyobb elismerését, a Pro Probitate – Helytállásért díjat. Az elismerést Szvorák Zsuzsanna vehette át, míg az idén másodjára megítélt Felvidéki Magyarságért Díjat Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori vezetője érdemelte ki – tudósít a ma7.sk.

A felvidéki magyar közösség érdekében kifejtett több évtizedes közéleti tevékenységéért, széleskörű kultúraszervezői munkásságáért Szvorák Zsuzsanna füleki pedagógus, rendező, a Csemadok városi alapszervezetének elnöke vehette át a rangos elismerést, mellyel az itt élő magyarság jelentős személyiségének vagy szervezetének munkásságát, példamutatását jutalmazzák.

A Pro Probitate - Helytállásért díjas Szvorák Zsuzsanna és Szabó Tibor, a Felvidéki Magyarságért díj idei kitüntetettje (Fotó: MTI/Komka Péter)
A Pro Probitate – Helytállásért díjas Szvorák Zsuzsanna és Szabó Tibor, a Felvidéki Magyarságért díj idei kitüntetettje
(Fotó: MTI/Komka Péter)

Szvorák Zsuzsanna a Csemadok Füleki Alapszervezetének több mint 20 éve elnöke. Irányítása alatt építették és újították fel 2001-ben a Füleki Magyar Közösségi Házat, elsőként kapta meg 2004-ben a Nógrád Közművelődéséért díjat. 2013-ban megkapta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok díját a tehetségek felkarolásáért és gondozásáért, 2015-ben a Magyar Kormány Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.

Szvorák Zsuzsanna a Magyar Közösség Pártjának aktív tagjaként nyolc évig volt a megyei önkormányzat képviselője, tizenhét éve a füleki városi önkormányzat képviselője. Egyike a felvidéki nógrádi régió legnépszerűbb politikai személyiségeinek.

 

ma7.sk nyomán / Kiemelt fotó: Szvorák Zsuzsanna a Pro Probitate – Helytállásért díjat Csáky Páltól, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselőjétől és képviselőjelöltjétől, az elismerés egyik alapítójától vette át (Fotó: MTI/Komka Péter)