Szűk körben emlékeztek meg Salgótarjánban március 15-én

A salgótarjáni városvezetés főhajtása a Múzeum téri Széchenyi-szobor előtt (Fotó: Fekete Zsolt | Facebook)

Akárcsak Nógrád megye más városaiban, úgy Salgótarjánban is rendhagyó módon, szűk körben emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméjére, hőseire.

A Múzeum téren tartott ünnepségen Fekete Zsolt polgármester kifejtette: ezen a napon a szabadságot, az abba vetett hitet ünnepeljük, egy éve azonban elkezdődött ennek a fogalomnak az újraértelmezése. Mit jelent a szabadság? – ezt a kérdést négy évvel ezelőtt tette fel ugyanott, ám az arra adott válaszok mára új színezetet kaptak. A koronavírus-járvány miatt mindenki magán érzi a szabadság hiányát, így már nem csak elvi síkon, hanem a mindennapi életünk során is megtapasztaltuk azt.

Salgótarjáni és a városhoz kötődő szakemberek is kitüntetésben részesültek

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. A kitüntetettek listája a Magyar Közlönyben jelent meg hétfőn.

A polgármester felidézte, az 1848-as forradalom hősei nem csak a nemzeti önrendelkezésért, de az egyéni szabadságjogok kivívásáért is küzdöttek – erről tanúskodik a 12 pont is. Fekete Zsolt kiemelte: napjainkban közös felelősségünk elérni, hogy újra szabadon mozoghassunk. Ezért mindenkit arra buzdít, hogy oltassa be magát, mivel így kaphatjuk vissza szabad életünket.

Az ünnepi beszédet követően Fekete Zsolt és a város alpolgármesterei koszorút helyeztek el gróf Széchenyi István szobránál, ezzel tisztelegve a forradalom és szabadságharc emléke előtt. Más időpontban, de szintén elhelyzték itt az emlékezés koszorúit Becsó Károly és Becsó Zsolt országgyűlési képviselők is.

 

Kiemelt fotó: A salgótarjáni városvezetés főhajtása a Múzeum téri Széchenyi-szobor előtt (Fotó: Fekete Zsolt | Facebook)