Szombaton nyolcadik alkalommal rendezik meg a Salgótarjáni Sportos Egészségnapot

Az esemény a megyeszékhely egyik sportos “zászlóshajója”, évről évre nagyságrendileg másfél-kétezer embert mozgat meg. Várhatóan idén sem lesz ez másként. A programot ezúttal is a Tarjáni Szabadidősport Klub koordinálja, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. főtámogatásával.

Félegyházi Éva, a rendező egyesület elnöke, az esemény főszervezője a 3100.hu megkeresésére elmondta: az edzések mellett ezúttal is a prevencióra és az egészségmegőrzésre fókuszál majd a Sportos Egészségnap.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete melanóma szűrővizsgálattal, szájüregi rákszűréssel, vércukor- és koleszterinszint-méréssel, férfiaknak PSA-szűréssel jelenik meg az eseményen. A szűrővizsgálatok igénybevétele bárki számára ingyenesen elérhető. A programhoz a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete is csatlakozott, ők véradókat várnak szombaton a sportcsarnoknál, míg a hátsó bejárathoz közeli területre a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbusza parkol majd le – tette hozzá a főszervező.

A városi sportcsarnokban szombaton a kifejezetten kemény edzésektől kezdve egészen a senior széktorna óráig számtalan mozgásforma elérhető lesz, de többek között különböző előadások, táplálkozási tanácsadások, falmászás és házi készítésű termékek kóstolója is kíséri a programot.

A Sportos Egészségnap gerincét idén is a legnépszerűbb salgótarjáni edzők és oktatók adják majd a sportcsarnok központi nagytermében és több kisebb teremben, folyosón is.

A nagyteremben országosan is ismert trénerek is órát adnak majd, így Rubint Réka (alakreform edzés) vagy a többszörös testépítő világbajnok Bánkúti Gabriella (spartan body weight edzés). Emellett a nap repertorájában megjelenik többek között Eddzeniway-köredzés, afrodance, zumba, walkenergie, capoeira aerobik, pilates, jóga, meridián torna, spinning vagy funny jump óra, de bothúzó verseny és funkcionális köredzés is színesíti majd a programot; a Klub SESE edzőtermében önköltségi áron lesz kipróbálható krioszauna; a sportcentrumban pedig a salgótarjáni Palóc Roham szervezőcsapata jóvoltából egy rövid akadálypálya is teljesíthető lesz.

Félegyházi Éva hozzátette: bár a legnépszerűbb és legtöbbeket megmozgató programeleme a Sportos Egészségnapnak a sportcsarnoki esemény, további helyszíneken is szerveznek csatlakozó rendezvényeket. Szombaton a Beszterce-lakótelepi Általános Iskola tornatermében kézilabdatornát, a volt főiskola tornatermében pedig kosárlabdatornát rendeznek, a Zöld Út Természetjárók Egyesülete pedig a kazári riolittufához indít vezetett túrát az egészség jegyében. Vasárnap a Tóstrandon 11 órától futóverseny kezdődik, déltől pedig szintén innen indulnak útnak kerékpárosok két útvonalon: családi jelleggel egy rövidebb, sportosabb attitűddel pedig egy hosszabb távon. A futóversenyen és a kerékpáros programon is ingyenes a részvétel.