Szombaton ismét Karancs – Medves teljesítménytúrák

Ellenőrző pont Salgó várában (Forrás: www.nosza.info)

2015. április 25-én, szombaton immáron 26. alkalommal rendezik meg a Karancs – Medves térségének legjelentősebb természetjáró eseményét, a Karancs – Medves teljesítménytúrát. 26 évvel ezelőtt a mostani értelemben vett középső, 35-ös távval indult el az azóta évről-évre megrendezett esemény története, mely mellé a negyedik rendezéskor csatlakozott a leghosszabb, 50-es táv, nagyjából “félúton” pedig a legrövidebb, 20-as távot vezették be. A túrát idén is a Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága szervezi.

Tavaly ha nem is tizedelte, de minimum felezte a Karancs – Medves teljesítménytúra indulóinak számát az esőzés, mely még a túra reggelén sem hagyott alább. Ennek ellenére összesen 169 indulót köszönthetett a jubileumi, 25. alkalommal lebonyolított esemény – ennyien lettek nyakig sarasak egy évvel ezelőtt. A mostani időjárás-előrejelzések szerencsére másról szólnak, úgy tűnik igazi „kirándulóidő” lesz majd az esemény napján.

A legrövidebb táv 19,6 kilométer gyaloglást takar, a hozzá tartozó 715 méter szintkülönbséggel. Az útvonalon a salgótarjáni Galcsik Fogadótól indulva Kercseg-lapost, Somoskőújfalut, Salgó várát, a Boszorkány-kőt és az egykori fogaskerekű vasút alsó szakaszának nyomvonalát barangolhatják be a mozogni vágyók. A teljesítésre bőséges 6 óra áll rendelkezésre, így akár családosan is ajánlott a túra.

A középső táv 35,8 kilométerére 1575 méter szintkülönbség jut majd. Itt már meg kell mászni a Karancsot is, az útvonal Salgó vára után keresztülvezet a Medves-fennsíkon, Szilvás-kőn, Inászón, majd végül a Pécskő-nyeregbe való felkapaszkodással érkezik vissza az útvonal a salgótarjáni medencébe. Minderre 10 óra áll majd rendelkezésre.

Az embert próbáló leghosszabb táv választása esetén 50,8 kilométerre és 2120 méter szintkülönbségre kell felkészülni. A Karancsra ezen esetben egy Lepény-kő kitérővel kell feljutni, Szilvás-kőről pedig a Kota, majd a Somlya érintésével kell elérni a Pécskő-nyeregbe. A teljesítésre 12 óra áll rendelkezésre. A túrát a Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága szervezi.

Forrás és letölthető GPS fájlok a túrához: www.nosza.info