Szombaton ismét Karancs–Medves teljesítménytúra!

3100.hu Fotó: Salgó várának érintése kihagyhatatlan a Karancs-Medves vidékén vezető túrák útvonalából, a szombati eseménynek is mindhárom távja érinti majd

2018. április 28-án, szombaton immáron 29. alkalommal rendezik meg a salgótarjáni térség legjelentősebb természetjáró eseményét, a Karancs–Medves teljesítménytúrát. 28 évvel ezelőtt a mostani értelemben vett középső, 35-ös távval indult el az azóta évről-évre megrendezett esemény története, mely mellé a negyedik rendezéskor csatlakozott a leghosszabb, 50-es táv, nagyjából “félúton” pedig a legrövidebb, 20-as távot vezették be. A túrát a Zöld Út Természetjárók Egyesülete szervezi.

A Karancs-Medves teljesítménytúra 20, 35 és 50 km-es távjainak teljesítése közben csodálatos kilátás nyílik Salgótarján és környékének történelmi, geológiai, turisztikai látványosságaira. A rövidebb távokon kitűző és emléklap, a leghosszabb távon jelvény és emléklap díjazásban részesülnek a teljesítők, valamint a túra során több helyen lesz frissítőpont és Eresztvényben a helyi specialitással készülő csurgatós kenyeret is megkóstolhatják a résztvevők. Ezeken kívül mindenkit egy kis meglepetéssel várnak a rendezők, akik – az engedélyek alapján – maximum 300 indulót fogadnak.

A legrövidebb táv 23 kilométer gyaloglást takar, a hozzá tartozó 777 méter szintkülönbséggel. Az útvonalon a salgótarjáni Galcsik Fogadótól indulva Kercseg-lapost, Somoskőújfalut, Salgó várát, a Boszorkány-kőt és az egykori fogaskerekű vasút alsó szakaszának nyomvonalát barangolhatják be a mozogni vágyók. A teljesítésre bőséges 7 óra áll rendelkezésre, így akár nagyobb gyerekekkel családosan is teljesíthető a túra.

A középső táv 38,3 kilométerére 1586 méter szintkülönbség jut majd. Itt már meg kell mászni a Karancsot is, az útvonal Salgó vára után keresztülvezet a Medves-fennsíkon, Szilvás-kőn, Inászón, majd végül a Pécskő-nyeregbe való felkapaszkodással érkezik vissza a túra a salgótarjáni medencébe. Minderre 10 óra áll majd rendelkezésre.

Az embert próbáló leghosszabb táv választása esetén 49,6 kilométerre és 2016 méter szintkülönbségre kell felkészülni. A Karancsra ezen esetben egy karancsaljai kitérővel kell feljutni, Szilvás-kőről pedig a Kota, majd a Somlyó érintésével kell elérni a Pécskő-nyeregbe. A teljesítésre 12 óra áll rendelkezésre.

További információk és letölthető GPS fájlok a rendező Zöld Út Természetjárók Egyesületének honlapján érhetőek el.