Autizmus Világnapja – Szombaton este kékre világítják a József Attila Művelődési Központot

Az ENSZ kezdeményezésére 2007. december 18-án nyilvánították április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányítsák. Salgótarjánban 2019. április 6-án, szombaton délután rendeznek figyelemfelkeltő eseményt a világnaphoz kapcsolódóan.

Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke a 3100.hu megkeresésére elmondta, hogy Magyarországon is egyre többen csatlakoznak különböző eseményekkel a világnaphoz, idén több mint hatvan helyszínen rendeznek programokat.

Salgótarján Fő terére azokat várjuk, akik szeretnének velünk együtt lenni, velünk együtt játszani. Ha lehetőségük van rá, az esti órákra kék üvegmécsest, vagy kékre festett üveget és mécsest hozzanak a résztvevők, amit szeretnénk majd közösen meggyújtani. Emellett a József Attila Művelődési Központot világítjuk kékre az idei évben is. A program az idei évben a Palóc Roham csapatával közösen valósul meg, ami már egy igazi társadalmi inklúzió, társadalmi befogadás – amikor már nem egyedül dolgozunk azon, hogy közösen töltsük az időt.

Az Abigél Közhasznú Egyesület és a Palóc Roham szervezőcsapatának közös eseménye 16 órakor kezdődik majd a Fő téren, ahol egy mini akadálypálya is teljesíthető lesz. A József Attila Művelődési Központot este hét óra után világítják kékre. A részletes program ide kattintva érhető el.

 

Minden századik ember érintett

Az autizmus gyakori fogyatékosság, száz emberből egy érintett, Magyarországon minimum százezer autista él. Arra, hogy mi okozza az autizmust, még nincs pontos válasz, a szakemberek szerint genetikai és környezeti hatások kombinációjára vezethető vissza. A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amellyel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetők.

Az AOSZ honlapján olvasható összegzés szerint az autizmussal élő emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a többi emberé. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit, ez megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvas gesztusokból, mimikából és gyakran nem érti a hasonlatokat, szófordulatokat.

 

Kiemelt archív fotó: Salgótarjánban a korábbi években volt már kékre világítva a városháza, illetve Salgó vára is (Fotó: MTI/Komka Péter)